Onderzoek De Zonnebloem naar jongeren met een lichamelijke beperking

29 jan , 14:00 Nieuws
foto zalma presentatie 2024
De Zonnebloem is er voor mensen met een lichamelijke beperking vanaf 18 jaar.
Uit eerder onderzoek is gebleken dat de meeste jongeren de Zonnebloem niet kennen ofwel associëren met ouderen en een boot. Dit correspondeert met de huidige deelnemers en vrijwilligers: het zijn voornamelijk ouderen. Deze onbekendheid en het stoffige imago onder jongeren is de reden geweest voor de Zonnebloem hiermee actief aan de slag te gaan en hieraan iets te doen.
Recentelijk is een afdelingJongopgericht binnen deWestelijke Mijnstreek, specifiek voor jongeren van 18 tot 35 jaar met een lichamelijke beperking. Zalma Mohamed, vierdejaars studente ergotherapie aan Hogeschool Zuyd, heeft onderzoek gedaan voor de Zonnebloem. De onderzoeksvraag luidde: Wat kan de Zonnebloem doen aan naamsbekendheid en imagoverbetering onder jongeren van 18 tot 35 jaar met een lichamelijke beperking in Limburg en specifiek in de Westelijke Mijnstreek?

Resultaten onderzoek

Het aantal inwoners in Limburg in 2023 bedraagt 1.128.367. Hiervan heeft 18,3% (ruim 200.000 mensen!) van 18 jaar en ouder één of meerdere lichamelijke beperkingen. Van deze 18,3% heeft 13% in Zuid-Limburg een beperking in bewegen. Dit is een stuk hoger dan het landelijk gemiddelde van 9%.
Onderzoek in de leeftijdsgroep 15 tot 39 jaar toont aan dat in Nederland circa 500.000 mensen een chronische of fysieke aandoening heeft. Deze groep ervaart moeilijkheden met vinden van werk op de arbeidsmarkt en loopt een aanzienlijk risico om in de financiële problemen te komen.
Beperkte toegankelijkheid tot fysieke locaties of activiteiten vormen belemmeringen voor deze doelgroep. Dit kan een gevoel veroorzaken van sociale uitsluiting, er niet bijhoren. Uit onderzoek blijkt dat 3 op de 10 mensen met een lichamelijke beperking zich eenzaam voelt. Alleen in Limburg al zouden dit ongeveer 60.000 mensen zijn!
De wet gelijke behandeling op grond van handicap en chronische ziekte benadrukt het recht van mensen met een beperking op gelijke deelname aan alle aspecten van het leven. Hiermee wordt beoogd discriminatie op basis van gezondheid te verbieden en gelijke kansen te waarborgen voor iedereen. Gelijkheid en inclusiviteit!
Dit zijn slechts enkele aspecten uit het uitvoerige rapport van Zalma. Verder heeft ze onder andere het 7S model en een swot-analyse toegepast. Op basis van haar onderzoek komt Zalma met zeer bruikbare, inzichtelijke en uitgewerkte adviezen. De Zonnebloem omarmt de uitkomst van het rapport met beide armen en heeft Zalma gecomplimenteerd en bedankt voor dit mooie onderzoek. De komende maanden gaat de Zonnebloem in de Westelijke Mijnstreek hiermee hoopvol aan de slag.

De Zonnebloem

De Zonnebloem is er voor alle mensen vanaf 18 jaar met een lichamelijke beperking. Honderden vrijwilligers zetten zich dagelijks in om sociale en recreatieve activiteiten te organiseren en begeleiden. Ook werkt de Zonnebloem aan een betere toegankelijkheid en mobiliteit. Zo blijven de mensen met een lichamelijke beperking verbonden met de samenleving. Dit jaar al 75 jaar!
De Zonnebloem denkt in mogelijkheden en niet in beperkingen. Daarom probeert men mogelijk te maken waar de deelnemers behoefte aan hebben. En het mooie is: aansluiten bij de Zonnebloem kost niets. Er is geen contributie of lidmaatschapsgeld! Deelnemers betalen alleen voor waar ze aan mee doen. De Zonnebloem probeert deze kosten zo laag mogelijk te houden door te zoeken naar sponsors.

Ben je geïnteresseerd?

Neem dan contact op met de afdeling Jong: