Als je in deze tijd van het jaar door de stad loopt kan het zomaar gebeuren dat je denkt: hier brandt iets.
Vaak hoor je dan ook het kenmerkende blazende geluid van een gasbrander. Grote kans dat dan iemand bezig is met onkruidbestrijding.
De gemeente bestrijdt onkruid op een duurzame manier. Dit leidt ertoe dat het straatbeeld verandert. Eerder gebruikte de gemeente voor de bestrijding onkruidbestrijdingsmiddelen waarin glyfosaat zat. Sinds 1 april 2016 worden deze middelen niet meer gebruikt: ze waren weliswaar zeer effectief, maar tegelijkertijd slecht voor het milieu.
Tegenwoordig wordt onkruid bestreden door het weg te borstelen, door wegbranden, door het met heet water te lijf te gaan of door maaien. In beplanting wordt onkruid verwijderd door te schoffelen of maaien. Kon je in het verleden met de glyfosaathoudende middelen voorkomen dat onkruid überhaupt de kop op kon steken, met de tegenwoordig gehanteerde bestrijdingswijzen kan dat niet. Het onkruid kan immers pas worden bestreden als het zichtbaar is. En dat betekent per definitie dat het straataanzicht minder fraai is dan mensen dat vroeger gewend waren.
De gemeenteraad heeft voor het aanzien van de openbare ruimte kwaliteitsniveaus vastgesteld, waarin onder meer wordt bepaald wat er aan onkruid op de stoep mag staan.