Onzekerheid over doorgaan menselijke kettingreactie tegen Tihange

03 jun 2017, 10:01 Nieuws
tihange centrale michielverbeek cc by sa 30
Michielverbeek CC-BY-SA-3.0
Vanwege de strenge veiligheidseisen die de overheid stelt aan de organisatie van de menselijke kettingreactie tegen de kerncentrale in Tihange dreigt de actie niet door te gaan.
Bij de actie op 25 juni aanstaande wordt een menselijke keten van Aken via Maastricht en Luik naar Tihange gemaakt. Daarvoor zijn circa 60.000 mensen nodig, die voor een groot deel langs Nederlandse wegen zullen staan. Dat dit een flinke logistieke organisatie vergt is niet moeilijk voor te stellen.
Door de overheid worden dan ook eisen gesteld om de (verkeers)veiligheid te waarborgen. Zo moet er gezorgd worden voor een duidelijke bewegwijzering naar de route waarlangs de deelnemers worden opgesteld en zijn er verkeersregelaars nodig. Dat betekent een fikse kostenpost van naar schatting 66.000 euro en dat geld heeft de organisatie niet, zo meldt De Limburger.
Het is tot op heden niet gelukt om dit probleem op te lossen. Daarom heeft de organisatie een brandbrief gestuurd naar de provincie en de gemeente Maastricht. Daarin wordt gevraagd om financiële steun voor het burgerinitiatief.
kettingreactie tihange