Lichtjestocht door Sittard 'voor onze toekomst in een vrije samenleving'

30 dec 2021, 12:00 Nieuws
lichtjestocht voor vrijheid
Woensdagavond vertrok om 19:00 uur vanaf het Stationsplein in Sittard een ‘Lichtjestocht voor onze toekomst in een vrije samenleving’.
Aan de tocht naar de Markt namen enkele honderden mensen, jong en oud, zowel particulieren als een aantal lokale ondernemers deel. Ze droegen lichtjes en fakkels bij zich. De deelnemers werden aan het begin van de wandeling kort toegesproken door gemeenteraadslid Sergio Klein. Hij deed dat later op de Markt nogmaals en daar kon iedereen die dat wilde eveneens zijn zegje doen.
Vorige week trok er al een eerste lichtjestocht door de straten met een vijftigtal deelnemers. Die tocht was niet aangemeld bij de gemeente. Toen Klein daarvan hoorde besloot hij de lichtjestocht van 29 december bij de gemeente te melden. “Nadat er politie bij een burger voor de deur stond, omdat zij de oproep gedeeld had via Facebook, heb ik besloten de organisatie vanuit Sittard op mij te nemen zodat burgers met rust gelaten worden. Ik heb de melding gedaan, waardoor we ontheffing hebben om met een groep te lopen en zal oproepen de anderhalvemeterregel te respecteren.” De stoet van woensdagavond werd begeleid door twee Boa’s en verliep rustig en ordelijk.
Op zijn Facebookpagina zet Klein uiteen waarom hij zelf meeloopt in de lichtjestocht. “Vrijheid is een ruim begrip en iedereen heeft er een andere gedachte bij. De een maakt zich zorgen over de jeugd en kinderen en de ander ziet zijn bedrijf in het moeras zakken. Anderen wachten tevergeefs op een operatie en weer een ander is bang voor de vaccinatie. Allemaal persoonlijke, legitieme redenen om mee te lopen woensdag. Dat bestuurders (lokaal en landelijk) ongevaccineerde burgers wegzetten als aso's en egoïsten, als wappies en ontkenners, daar help je de maatschappij op dit moment dus echt niet mee.”
Klein maakt zich vooral zorgen om het verschil tussen arm en rijk, zo zegt hij: “De ‘armen’ voelen dit allemaal veel erger en kunnen zich hier bijna niet tegen wapenen. Dat is eigenlijk de reden dat ik meeloop.”
Als het aan het raadslid ligt wordt de lichtjestocht elke week gehouden.