Op jacht naar de schadelijke Aziatische hoornaar in Sittard-Geleen

30 apr 2022, 20:00 Nieuws
aziatische hoornaar
De Aziatische hoornaar is een circa 3 centimeter grote wesp, een invasieve exoot die oorspronkelijk niet in Nederland voorkomt.
De Aziatische hoornaar is schadelijk voor honingbijen, hommelsoorten en andere bestuivende insecten en daarmee voor de Nederlandse natuur en moet dan ook actief bestreden worden.
Eind 2021 werd in Born een groot nest van de Aziatisch hoornaar gevonden en weggehaald. Dit jaar is de Aziatische hoornaar al gesignaleerd in Maastricht en in Born.
In de winter verstopt de koningin van de Aziatische hoornaar zich om te overleven. Met het mooie weer ontwaakt de koningin uit haar winterslaap om aan een nieuw volk te beginnen. Daarvoor bouwt ze eerst een mini-nest ter grootte van een pingpongbal. Daarin legt ze eitjes, waaruit de werksters komen. Samen met de werksters gaat ze daarna een groter nest maken en daarna zelfs een nog groter nest.
Om de Aziatische hoornaar te bestrijden is het ontzettend belangrijk dat de koninginnen die nu ontwaken worden gevangen en gedood (door professionals). Let daarom in uw omgeving goed op of u ergens - in een struik, fietsenstalling, schuurtje, carport of houten hok - zo'n pingpongbalnest of een koningin van de Aziatische hoornaar tegenkomt. En mocht u er een ontdekken, meld dat dan:
Een gespecialiseerd bedrijf haalt het nest dan weg.

Webinar

Om professionals, zoals plaagdierbestrijders, groenwerkers, hoveniers, terreineigenaren, ambtenaren, opleiders, imkers en (groene) vrijwilligers te ondersteunen bij het opsporen van nesten organiseert IVN Natuureducatie in opdracht van Provincie Limburg twee digitale trainingen op donderdag 12 mei.
Tijdens de training vertellen deskundigen over de herkenning, levenswijze en verspreiding van de hoornaar. Ook leggen zij uit welke opsporingsmethoden er zijn, hoe je meldingen van Aziatische hoornaars en hun nesten kan doen en hoe de nesten vernietigd worden.
Klik op het webinar van uw keuze om u aan te melden.