'Op zuik nao get Gelök' in het Toon Hermans Theater

04 nov 2023, 10:00 Nieuws
cyrille niel op zuik nao get gelok
'Op zuik nao get Gelök' - gevonden in het Toon Hermans TheaterVrijdagavond pakte het Toon Hermans Theater in Sittard na een periode van interne werkzaamheden aan met name de klimaattechniek de draad weer op.
Aan Zittesje sjnaak Cyrille Niël viel de eer te beurt om met de première van zijn derde one-man-show 'Op zuik nao get Gelök' het nieuwe theaterseizoen in de Sittardse cultuurtempel af te trappen in een zo goed als uitverkochte grote zaal.
In tegenstelling tot zijn eerste twee shows - De Gevleugelde Druimer en Toone van Zitterd - speelde zijn geliefde stad ditmaal geen prominente rol. Daarvoor is het thema van de voorstelling dan ook te universeel, want 'Op zuik nao get Gelök' kun je overal en altijd.
In Op zuik nao get Gelök neemt Cyrille het publiek mee in het levensverhaal van een oude schoolvriend. Schetsen van hilarische situaties worden afgewisseld met mooie bekende en nog onbekende (Limburgse) liedjes, onder meer van een aantal Limburgse coryfeeën en zo nu en dan kolderieke sjaele zeiver. Cyrille Niël straalt in zijn show, in zijn teksten en in zijn liedjes warmte uit en die warmte kreeg hij terug van het publiek toen hij twee keer 'aeve kort van de pin aaf' was en een zetje nodig had om weer op het spoor te komen. Hij kreeg na afloop dan ook een even enthousiast als ovationeel applaus van het publiek, dat duidelijk genoten had van de voorstelling. Als toegift bracht hij het Limburgs volkslied met een eigen tekst, die volgens hem beter past bij Limburg en de Limburgse volksaard dan het hoogdravend proza van de officiële versie.
Niël toont in Op zuik nao get Gelök opnieuw aan een natuurtalent te zijn en zich op het toneel als een vis in het water te voelen. Een charmante artiest die een prima klik heeft met het publiek, die uitstekend uit de voeten kan op piano, gitaar en accordeon, die beschikt over een prima zangstem en die bovendien de kunst van de juiste timing in zijn sketches beheerst.