Op dinsdag 17 mei geeft Jos Bours in de filmzaal van De Domijnen in
Ligne een lezing over zijn boek ‘Opeens geen grenzen meer’.
Het boek gaat over angst, geweld en (vrouwen)haat bij Duitse mannen na de Eerste Wereldoorlog. De schrijver bespreekt dit thema in relatie tot de huidige tijd.
Hij onderzoekt wat gewelddadige Duitse jonge mannen na de Eerste Wereldoorlog kan hebben bezield. Bij dat onderzoek viel hem iets op: hij trof geweldfantasieën tegenover de oudere generatie en – opvallend veel – vrouwenhaat aan, niet alleen bij bijvoorbeeld extreemrechtse vrijkorpsofficieren, maar ook bij anarchistische en linkse kunstenaars als Brecht, Dix en Grosz, toch bepaald geen nazi’s avant la lettre.
De auteur zal tijdens lezing met het nodige beeld- en muziekmateriaal uitgebreid ingaan op dit thema. Want ja – ook hij zelf herkende nogal wat van die mannelijke gevoelens van honderd jaar geleden. Ook hij kwam met zijn linkse generatie in de jaren zestig en zeventig in opstand tegen de wereld van de vaders. Ook hij streefde radicaal naar een vaag, maar zuiver ideaal. En had intussen steeds meer ruzies met vriendinnen over zijn ingesloten binnenwereld.
De avond op 17 mei is georganiseerd in samenwerking met de bibliotheek Sittard. Aanvang 19:30 uur, entree 7,50 euro.
Over Jos Bours (*Schinnen 1946)
Hij werkte als schrijver bij de eerste Community Theatergroep van Nederland: Stut Theater. Daar schreef hij toneelteksten over ervaringen en dilemma’s van mensen uit de Utrechtse volkswijken op basis van interviews met hen. Die toneelstukken werden door de buurtbewoners opgevoerd. Over dit werk publiceerde hij ook beschouwende boeken.
Na zijn pensionering schreef hij twee romans, die zich in Zuid Limburg afspelen: De jongens van het Glaspaleis (2014) en Duvelsprie (2018).