Opening expositieweekend De Verzachting op 20 september

29 aug , 16:00 Nieuws
oude markt sittard mariapark 2
De Verzachting brengt onder anderen de bekende schrijver Geert Kimpen naar Sittard met een lezing over zijn boek Maria Magdalena.
In het weekend van vrijdag 20 tot en met zondag 22 september 2024 vindt in het Mariapark in Sittard de tentoonstelling De Verzachting plaats. De Verzachting is een expositie van 4 kunstenaars uit Nederlands en Belgisch Limburg. De expositie wordt vrijdagavond 20 september geopend.
De Verzachting is een cultuurconcept waarbij de nadruk ligt op interdisciplinaire podiumkunst. Zo zal er op de openingsavond muziek zijn van Cathalina, dans van Alice Day Dreams en een lezing van schrijver Geert Kimpen over zijn boek Maria Magdalena. De entree bedraagt 10 euro inclusief twee consumpties.
De expositie omvat werken van kunstenaars Renata Bresa uit Einighausen, Cindy Laven uit België, Wendy van den Heuvel uit Maaseik en Hans Dethmers uit Roermond. Allen werden gevraagd om vanuit het thema De Verzachting kunstwerken te creëren op geheel unieke wijze.
Centraal bij de expositie is het werk Zijn van Renate Bresa, die op moderne wijze en met verrassende technieken uiting geeft aan De tuin der lusten. Met de onthulling van Zijn wordt de expositie gestart.
Curator Jos Nabuurs' ervaringen met liefdevolle, bijzondere vrouwen die genegenheid, aanraking en verbinding schenken, kunnen worden gezien als een zoektocht naar diepere menselijke connecties in een wereld die vaak verhardt door extremisme, radicalisme en machtsmisbruik. Deze vrouwen, die als moeders, alleenstaanden, verleiders en sensuele wezens optreden, bieden een tegenwicht aan de kille realiteit en dragen bij aan wat Jos als De Verzachting ziet. Deze verzachting is niet alleen een fysieke of emotionele verlichting, maar ook een spirituele en kunstzinnige transformatie die door kunstvormen zoals dans, muziek, beeldende kunst, fotografie en het gesproken woord wordt belichaamd.
De ontmoetingen van Jos met deze vrouwen gaan verder dan fysieke of intellectuele aantrekkingskracht; ze raken aan de essentie van de ziel. Dit zielsniveau betekent dat er een diepere, spirituele verbinding is die transcendent is en zowel helend als transformerend kan zijn.
Op zondagmiddag 22 september vindt er een speciale editie van Deel je Verhaal plaats. Het is onderdeel van De Verzachting. Locatie is het Filmhuis Zicht en de entree is gratis. Vijf vrouwen vertellen hun levensverhaal en delen hun passie/missie waarin liefdevolle en helende energie centraal staan in hun leven en werk. De middag wordt muzikaal begeleidt door de Belgische harpiste Sonja Tavormina en dans door Alice Day Dreams.
Het programma is zodanig samengesteld dat beleving en een gevoel van flow-art centraal staan in het weekend van de Verzachting in Sittard.
Dit evenement wordt mede mogelijk gemaakt door bijdrages van gemeente Sittard-Geleen, Provincie Limburg, Cultuurfonds Limburg, Fonds Sociale Instellingen, de Domijnen en Stichting HOOOGER. Voor meer informatie kunt u terecht op www.Hoooger.com.