Opknapbeurt voor molenrad monumentale Ophovenermolen

19 feb 2021, 8:00 Nieuws
watermolen ophoven sittard 20210218 1
Het molenrad van en de molenstuw bij de Ophovenermolen in Sittard krijgen een opknapbeurt.
Nu Waterschap Limburg druk is met de uitvoering van de herinrichting van de Geleenbeek en Cötelbeek tussen de Middenweg en de Agricolastraat in Sittard staat het molenrad al enige tijd droog.
Om de oude molenvijver achter de stuw terug te kunnen brengen is de beek tijdelijk omgeleid en dat biedt alle gelegenheid om het molenrad van de eeuwenoude watermolen eens een flinke opknapbeurt te geven. Hetzelfde geldt voor de zijgevel van het pand en voor de generator in het gebouw dat de waterkracht omzet in elektriciteit. In vroeger tijden was de molen in gebruik als graanmolen, nu is het gebouw in gebruik als horecagelegenheid De Vief Heringe.
Het huidige molenrad dateert van 1976 en werd aangehangen na een uitgebreide restauratie van de molen, die werd uitgevoerd nadat het monument in 1973 in handen kwam van Stichting Jacob Kritzraedt. Deze stichting zet zich sinds haar oprichting in 1952 in voor het behoud van architectonisch of historisch belangrijke gebouwen in Sittard en omgeving.
Naar verwachting wordt het molenrad komende week verwijderd en naar de plek vervoerd waar het wordt opgeknapt. De klus wordt uitgevoerd onder regie van Bureau Aangepaste Technologie uit Sittard, een bureau dat al bij meerdere soortgelijke restauratieprojecten betrokken was en dat is gespecialiseerd in oplossingen voor waterbouw, werktuigbouw & besturingstechniek.
De omgeving van de monumentale watermolen ziet er nu nog uit alsof er een veldslag heeft gewoed, maar dat komt zo rond de herfst van dit jaar helemaal goed. Behalve de beek ondergaan ook de roeivijver in het stadspark en het aangrenzende stadsspeelbos een ingrijpende opknapbeurt.