Opnieuw vragen raadsfracties PvdA en D66 over marktverplaatsing

27 mei 2021, 20:15 Nieuws
volle terrassen op de markt in sittard
Afgelopen jaar juni werd de versmarkt in Sittard bij wijze van proef enkele weken verplaatst van de Markt naar het Tempelplein.
De proef werd genomen om de horeca op de Markt ook op zaterdag - doorgaans de dag waarop de terrassen het best zijn bezet - de ruimte te bieden die nodig is om met inachtneming van anderhalve meter afstand de volledige terrascapaciteit te kunnen benutten.
De ondernemers en vastgoedeigenaren van winkelcentrum Den Tempel waren het niet met de marktverplaatsing eens. De proef kreeg dan ook geen vervolg. Het door Centrum Management Sittard aangedragen alternatieve plan om de markt naar de Oude Markt en het Kloosterplein te verplaatsen en aantrekkelijker te maken – bijvoorbeeld door elementen toe te voegen voor entertainment – kon dan weer niet rekenen op bijval van de marktkooplieden.
Paul Kubben (raadsfractie PvdA) en Bert Kamphuis (raadsfractie D66) hebben op grond van ongeruste geluiden van de kant van ondernemers van winkelcentrum Den Tempel een aantal vragen gesteld aan het College van B&W. Bij de ondernemers is wat onrust ontstaan omdat de gemeente in het breed overleg met horeca, winkeliers, vastgoedeigenaren, marktkooplieden, Centrum Management Sittard en andere belanghebbenden in het centrum van Sittard de marktverplaatsing naar het Tempelplein weer ter sprake zou willen brengen.
Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat de mogelijke verplaatsing van markten tijdens elk breed overleg door een van de deelnemers aan de orde wordt gesteld. De gemeente heeft daarom aangegeven graag inzicht te willen krijgen in de juridische positie van alle belanghebbende partijen – inclusief de gemeente – om daarmee helder te krijgen welke beslissingen de gemeente – bijvoorbeeld wat betreft marktverplaatsing – kan nemen zonder dat dit juridische conflicten oplevert.
PvdA en D66 grijpen de discussie over de (on)wenselijkheid van marktverplaatsingen aan om hun zorgen over de Sittardse binnenstad kenbaar te maken. De fracties vrezen dat, wanneer de coronasteunpakketten aan de ondernemers wegvallen, de leegstand in het centrum zal toenemen. Deels door faillissementen, maar ook doordat het aantal bezoekers afneemt door het ten gevolge van de coronacrisis veranderende koopgedrag van consumenten (meer online). Zij zagen en zien in een verplaatsing van de markt naar Oude Markt en Kloosterplein een kans om het centrum aantrekkelijker te maken en meer mensen naar de binnenstad te krijgen. Meer ruimte op de terrassen op de Markt en daarnaast een voor bezoekers aantrekkelijke markt en marktroute, die bovendien voor meer verbinding richting Ligne kan zorgen. Daardoor ontstaat ook meer spreiding van bezoekers over het centrum en wordt concentratie van veel mensen op één locatie – de Markt – voorkomen. Dat is, zeker zolang de coronacrisis duurt, ook veiliger.
Nu gebleken is dat de belanghebbenden het onderling niet eens kunnen worden over een mogelijke marktverplaatsing vragen D66 en PvdA het College van B&W van wie in de ogen van het College de openbare ruimte in de binnenstad van stadsdeel Sittard is en wie daarover de regie zou moeten nemen.