Oppositie wil met spoed raadsvergadering over bestuurscentrum

07 mrt 2018, 23:55 Nieuws
gemeentehuis geleen 7 augustus 2016
Raadsfractieleider van GroenLinks Kim Schmitz heeft woensdag een brief gestuurd aan burgemeester Sjraar Cox waarin zij hem vraagt tussen 15 en 20 maart een extra raadsvergadering te beleggen.
Op 20 maart - daags voor de gemeenteraadsverkiezingen - wil het College van B&W een beslissing nemen over de aankoop van het Dominicanenklooster aan de Oude Markt om daar het nieuwe bestuurscentrum van de gemeente te vestigen.
Schmitz stapte in december uit de werkgroep bestuurlijke huisvesting , die in het leven was geroepen met het oog op de bestuurlijke (her)huisvestingsplannen van de gemeente. Die plannen voorzien in het verplaatsen van alle ambtenaren naar (nieuwbouw) in Geleen en het onderbrengen van het bestuurscentrum - de raadszaal en het College van B&W - in het monumentale oude klooster aan de Oude Markt in Sittard. Onder meer volgens Schmitz zijn de plannen voor het bestuurscentrum in Sittard te duur en heeft het gebouw te veel minpunten om geschikt te zijn als bestuurscentrum.
Schmitz wijst in haar verzoek om een ingelaste raadsvergadering op een passage in de notulen van de laatste werkgroepvergadering op 7 december 2017. Daarin staat: "Mw. Meewis vraagt of de aankoop en verbouwing van het pand Oude Markt 1 terugkomt in de raad. De heer Nelissen antwoordt bevestigend. De heer van Velzen (PvdA - red.) en mw. Schmitz en Meewis (gob - red.) spreken hun ernstige bezorgdheid uit over de financiële aspecten van de aankoop van het pand."
Het College van B&W heeft de gemeenteraad uitgenodigd voor een rondleiding door het voormalige Dominicanenklooster aan de Oude Markt. Die rondleiding vindt plaats op 15 maart en is bedoeld om uitleg te geven en eventuele twijfels weg te nemen, want volgens het College kan in het voormalige klooster wel degelijk een op zijn functie berekend bestuurscentrum worden gevestigd.
Schmitz heeft meer dan het minimale aantal handtekeningen binnen dat is vereist om een verzoek om een extra raadsvergadering in te kunnen dienen en weet zich behalve door haar eigen fractieleden gesteund door alle andere oppositiepartijen: SP, DNA, Stadspartij en SPA.