Oproepsysteem redt levens bij hartstilstand

03 jan 2016, 11:16 Nieuws
reanimatie aed
Dagelijks overlijden in Nederland 35 mensen aan een hartstilstand. De Hartstichting wil dat aantal omlaag hebben.
Wanneer bij mensen die een hartstilstand hebben binnen 6 minuten wordt begonnen met reanimeren stijgt de overlevingskans sterk.
Daarom wil de Hartstichting mensen stimuleren om een reanimatiecursus te volgen en zich aan te melden bij een oproepsysteem dat mensen in actie brengt wanneer in hum omgeving iemand een hartstilstand heeft.
Op dit moment zijn 90.000 Nederlanders aangesloten bij een van de twee oproepsystemen (Hartveilig Wonen en Hartslag Nu) die bij de meldkamer 112 zijn aangesloten.
Hoe werkt het systeem?
Op het moment dat de 112-meldkamer een melding krijgt over een hartstilstand schakelt zij, direct na het uitsturen van de ambulance(s), het oproepsysteem in.
Via dit systeem gaan berichten via de mobiele telefoon naar de mensen die in de buurt van het slachtoffer zijn. Het bericht bevat de locatie waar het slachtoffer zich bevindt met de boodschap daarheen te gaan en te starten met reanimatie of om een bepaalde AED op te halen en vervolgens naar het slachtoffer te gaan.
Omdat meerdere mensen een bericht krijgen is de kans groot dat je er niet alleen voor staat en samen hulp verleent aan het slachtoffer.