Opstand! - thema Maand van de Geschiedenis goed voor gevarieerd programma

05 okt 2018, 18:28 Nieuws
maand van de geschiedenis 2018
Maand van de Geschiedenis met gevarieerd programma rondom thema: Opstand! Jan Smeets trapt af met lezing over Pinkpop en de roerige jaren '60.
Ook dit jaar vindt in Nederland de Maand van de Geschiedenis plaats; een initiatief van CPNB, Nederlands Openluchtmuseum, Fonds voor de Cultuurparticipatie en de lokale verenigingen voor historie, geschiedenis, heemkunde en archeologie.
Het thema dit jaar is: Opstand! In de Westelijke Mijnstreek trapt Jan Smeets het programma opzondag 7 oktober(15:00 uur – popodium Volt) af met een lezing over het ontstaan van Pinkpop in de roerige jaren '60. De lezing wordt afgewisseld met optredens van een van de bands uit de Nu of Nooit -competitie. De gage van Jan Smeets wordt gedoneerd aan het goede doel: Loop met je dokter waarvan Jan Smeets ambassadeur is.
Het programma in Sittard-Geleen is een zeer divers programma met voor ieder wat wils zoals een aantal lezingen, van de Moederkerk van Jos Palm in Fontys op11 oktobertot en met de Bokkenrijders door Francois van Gehuchten bij de Heemkundevereniging van Geleen op23 oktober.
Twee hoogtepunten zijn ongetwijfeld de reenactment van een Bokkenrijdersproces op14 oktoberin de Biesenhof in Geleen. En daarnaast de theatrale rondwandeling met Luitenant Piepenbrink (Ron Roumen) op28 oktoberdie de geschiedenis verhaalt van de Belgische onafhankelijkheidsverklaring rond 1830. Het programma wordt op31 oktoberafgesloten met een paneldiscussie onder leiding van Frans Pollux met als thema: Opstand van de Eburonen tot de huidige smartphonedemonstranten .
De Maand van de Geschiedenis wordt georganiseerd door De Domijnen in samenwerking met: Heemkundevereniging Geleen, LGOG Westelijke Mijnstreek, Sittards Verleden, Sjtichting Genealogie Sjenne, Fontys Sittard en boekhandel Krings. Ook de schouwburg en het filmhuis van De Domijnen brengen een aangepaste programmering. Meer informatie en (soms gratis) tickets over/voor alle activiteiten vind je op: , .