Sittard-Geleen, 14-04-2013 | Darmkanker is een van de meest voorkomende soorten kanker.
Sittard-Geleen, 14-04-2013 | Darmkanker is een van de meest voorkomende soorten kanker.
Een bevolkingsonderzoek darmkanker kan op termijn ongeveer 2.400 sterfgevallen per jaar voorkomen.
Daarom heeft de minister van Volks-gezondheid, Welzijn en Sport (VWS) in 2011 besloten een bevolkingsonderzoek darmkanker in te voeren.
Het bevolkingsonderzoek, voor iedereen in de leeftijd van 55 tot en met 75 jaar, start in september 2013. Een dergelijk groot onderzoek vraagt om een zorgvuldige voorbereiding. Het RIVM heeft diverse aanbestedingstrajecten uitgezet, waaronder een traject om ingediende ontlasting te onderzoeken op de aanwezigheid van bloed. Het klinisch chemisch laboratorium van Orbis Medisch Centrum (OMC) is één van de drie laboratoria in Nederland dat deze onderzoeken gaat uitvoeren. "Wij zijn verheugd dat ons lab is geselecteerd, mede door een goede prijs-kwaliteitverhouding," aldus dr. Joop ten Kate, klinisch chemicus in OMC.
De komende maanden wordt de speciale onderzoeksapparatuur voor dit bevolkingsonderzoek geplaatst en in gebruik genomen. In september wordt gestart met de analyses, ruim 200 per dag oplopend tot 1.800 per dag in 2019.
Naast Orbis Medisch Centrum in Sittard-Geleen is aan Isala Klinieken in Zwolle en STAR Medisch Centrum in Rotterdam de aanbesteding gegund om ontlasting te onderzoeken voor het landelijk bevolkingsonderzoek darmkanker.
Directie en medisch stafbestuur zijn eveneens blij dat OMC een van de selecteerde ziekenhuizen is. Cees Sterk: "Het biedt mogelijkheden om ons op een nieuwe markt te begeven en op deze wijze zetten we Orbis weer op de kaart."
Vroegtijdige herkenning
Vanaf 1 september a.s. wordt het bevolkingsonderzoek darmkanker gefaseerd ingevoerd. Mannen en vrouwen van 55 tot en met 75 jaar komen hiervoor in aanmerking. Zij ontvangen dan één keer in de twee jaar een uitnodiging van een regionale screeningsorganisatie met een buisje en een gebruiksaanwijzing. Met behulp van dit buisje moet ontlasting worden verzameld en opgestuurd worden naar een algemeen adres. Van daaruit wordt het materiaal voor onderzoek aangeboden aan één van de drie laboratoria waaronder het klinisch chemisch laboratorium van OMC.
Met apparatuur, speciaal voor het bevolkingsonderzoek, wordt bekeken of er bloed aanwezig is in de ontlasting. De uitslag wordt door OMC nog diezelfde dag doorgegeven aan de regionale screeningsorganisatie die een doorverwijzing voor vervolgonderzoek regelt als er bloed bij de ontlasting is gevonden. Tijdens dit vervolgonderzoek, dat bestaat uit een colonscopie, wordt vastgesteld wat de oorzaak is van het bloed in de ontlasting. Dit kan te maken hebben met darmkanker maar ook andere oorzaken hebben. Doel van deze werkwijze is om in een vroegtijdig stadium vast te stellen of iemand daadwerkelijk darmkanker of voorstadia daarvan heeft, omdat daarmee de kans op een succesvolle behandeling groter wordt.