Oude jas vertelt oorlogsverhaal

24 sep , 18:00 Nieuws
hvg foto en filmdag najaar
Heemkundevereniging Geleen houdt op woensdag 25 september weer een foto- en filmmiddag in het verenigingsgebouw aan de Jupiterstraat 35A in Geleen.
Er zijn twee presentaties gepland: een om 14:00 uur en een om 19:30 uur.
In het kader van de herdenking van 80 jaar bevrijding wordt voor de pauze de Limburgse dialectfilm ‘De Jas’ van de bekende regisseur Nico Verhoeve vertoond. De rolprent met onder anderen Bertha Paulissen-Willen, Marlies Schoonwater en Sjef Nijsten werd in 1989 openomen in de Westelijke Mijnstreek, en voor een groot gedeelte in Geleen.
De film handelt over herinneringen van een leren jas aan de oorlogservaringen van de voormalige eigenaar. Een ouder echtpaar is bezig diverse dierbare spulletjes in te pakken ter voorbereiding op hun verhuizing naar het bejaardenhuis. Daarbij komt ook de leren jas weer boven water, die na de vijftiger jaren in de kast werd opgeborgen. Besloten wordt om de jas naar een dumpzaak voor tweedehands kleren te brengen. Van daaruit 'vertelt' de jas zijn verhaal. Zo wordt duidelijk dat hij al sinds het begin van de relatie tussen het echtpaar door de man werd gedragen. De jas verhaalt over de wederopbouw en schetst de desastreuze gevolgen van de oorlog. Een persoonlijke wraakactie, die zich afspeelt in de bezettingstijd, is het begin van verscheidene gebeurtenissen, die het leven van verschillende personen dramatisch veranderen.
Na de pauze komen weer in een grote variatie films en foto’s van het Geleen van vroeger aan bod.
De toegang is gratis, maar vol=vol. Ook is er de gelegenheid om de expositie “Facetten van Geleen in de Tweede Wereldoorlog” te bezoeken.