OUKOUK titel nieuwe Zittesje Revuu

12 feb 2022, 12:00 Nieuws
oukouk revue 2022
In november en begin december van dit jaar staan weer negen uitvoeringen gepland voor de volgende editie van de Zittesje Revuu.
Het driejaarlijkse spektakel heeft als titelOUKOUKmeegekregen en wordt net als Oppetied (2016) en Hoog Bezuik (2019) – geregisseerd door Nicole Schurgers-Op den Kamp, echtgenote van Sjef Schurgers, de schrijver van het script. Voor Nicole is het de vijfde keer dat ze de Zittesje Revuu regisseert. Het script voor de revue is voor de zevende keer volledig ontsproten aan het brein van Sjef Schurgers.
“We hebben de eerste tekstleesronde achter de rug en de spelers en ook de decorbouwers waren enthousiast,” vertelde Nicole bij de bekendmaking van de naam van de nieuwe revue. Dat gebeurde vrijdagavond tijdens de voor revuemedewerkers en sponsors gehouden ‘Revuu-zitting’ in het Forumtheater. Het logo voor de nieuwe Zittesje Revuu is ook ditmaal ontworpen door Marc Webers van Studio Marq.

Parallellen - de tijd is rond

Sjef Schurgers schetste in grote lijnen waar OUKOUK over gaat. Het verhaal speelt – dat hoeft geen betoog – in Sittard. “Wat mij is opgevallen – en wellicht ervaren andere mensen dat ook zo – is dat de tijd rond is. Zaken die pakweg 65 jaar geleden speelden, spelen nu opnieuw. Kortom: l’histoire se répète
, de geschiedenis herhaalt zich.“ Om dat te illustreren trekt Schurgers een aantal parallellen tussen nu en eind jaren vijftig van de vorige eeuw. Momenteel wordt het stadspark in Sittard voor de derde keer gerenoveerd, in 1959 werd dat voor de tweede keer gedaan. Ook toen deden complottheorieën de ronde. In 1959 werd de stadsschouwburg geopend, die afgelopen jaar het Toon Hermans Theater werd gedoopt. Vorig jaar werd besloten om Sittards steen des aanstoots – het voormalige pand van V&D aan de Markt – te slopen, in 1959 besloot de gemeenteraad tot sloop van het voormalige stadhuis. In die jaren was Sjra Houtakkers wethouder, nu is dat zijn zoon Andries. “En nu hebben we Red Bull, vroeger hadden we oukouk.”
Volgens Sjef wordt het zeker geen oubollig verhaal dat bol staat van de nostalgie. De revue kijkt met de ogen van nu naar 1959 zonder dat die tijd wordt bewierookt. Wel komen de parallellen aan bod en dat biedt dan weer een andere kijk op het huidige tijdsgewricht. Verder spelen er veel jongeren mee in de revue en is ook het verrassende decor absoluut van deze tijd.
Niet alleen in de revue zelf spelen veel jongeren mee, ook daarbuiten wordt de jeugd bij de driejaarlijkse productie betrokken. En dat gebeurt allemaal om de revue voor de toekomst te kunnen behouden. Zo is er lesmateriaal over de revue voor de basisscholen en interviewen leerlingen mensen die bij de revue betrokken zijn. Zo wordt de basis gelegd voor een toekomstig potentieel aan scriptschrijvers, acteurs, decorbouwers, andere medewerkers, biesjprèngesj en toekomstig publiek.

Oukouk

Voor wie het niet weet: oukouk is de Limburgse naam voor dropwater: een 200ml flesje met water, met een passend staafje laurierdrop en een even lang stukje zoethout. Een etmaal laten trekken en regelmatig even schudden en het is klaar voor gebruik. En dat gebruik heet ‘sjuumpke trekke’: door het flesje een tijdje stevig te schudden vormt zich een laagje schuim met een heerlijke dropsmaak in de hals van het flesje, dat je dan uit het flesje moet zuigen. Toon Hermans schreef er in 1955 een liedje over. Oukouk, oukouk, dooch ’t in de flesj en klótsj, klótsj, klótsj!

Speeldata

De speeldata voor OUKOUK zijn: 18-19-20; 25-26-27 november en 2-3-4 december. Alle voorstellingen met uitzondering van de laatste beginnen ’s avonds om 20:00 uur, de dernière is zoals gebruikelijk een matineevoorstelling.