Participatieve samenwerking op het gebied van gemeentelijk cameratoezicht

18 okt , 20:00 Nieuws
cies7xgcjdxsyvexkbhg109ap camerabewaking binnenstad
Sittard-Geleen.nieuws.nl
Ten aanzien van het gemeentelijk cameratoezicht heet het College van B&W onderstaande brief aan de gemeenteraad gestuurd.
Het gemeentelijk cameratoezicht in Sittard-Geleen levert een bijdrage aan de totale veiligheidsaanpak in onze gemeente. In deze brief leest u hoe de participatieve samenwerking met verschillende stakeholders in onze gemeente is vormgegeven binnen het gemeentelijk cameratoezicht. Hiermee wordt de toezegging nagekomen, gedaan in de Ronde van 22 mei 2024.
Samenwerking tijdens de dóórontwikkeling van het gemeentelijk cameratoezicht In de periode 2021 tot medio 2023 is het gemeentelijk cameratoezicht projectmatig doorontwikkeld. Er heeft een evaluatie plaatsgevonden over wat goed ging en wat beter kon. De uitkomsten van deze evaluatie zijn in 2022 meegenomen in de noodzakelijke aanbesteding van het nieuwe cameratoezichtsysteem en het vastgestelde beleid (via deze link: Cover - MEER over Cameratoezicht (foleon.com) kunt het beleid inzien).
Gedurende het project is met ondernemers en inwoners gesproken over en gewerkt aan het gemeentelijk cameratoezicht. Zo hebben inwoners en ondernemers gereflecteerd op het nieuwe cameraplan. Dit heeft geleid tot extra camera’s op enkele plaatsen. Ook hebben een aantal inwoners bijgedragen aan het draagvlak voor camera’s in hun leefomgeving. Om de preventieve werking van cameratoezicht te optimaliseren is met ondernemers en inwoners nagedacht over een gezamenlijke campagne. Hier is de campagne: "Samen naar 100% veilig” uitgekomen. Een idee dat inmiddels het motto van de volledige veiligheidsaanpak is geworden! VISTA-studenten hebben het nieuwe informatiebord ontworpen. Deze samenwerkingen hebben een waardevolle bijdrage geleverd aan de impuls van het gemeentelijk cameratoezicht.

Samenwerking blijft altijd onderdeel

Na de dóórontwikkeling is het nieuwe cameratoezichtsysteem en het beleid geborgd. Daarmee is het gemeentelijk cameratoezicht onderdeel van de reguliere veiligheidsaanpak. Deze aanpak is dynamisch vanwege de vele ontwikkelingen. Om steeds in te springen op nieuwe ontwikkelingen werken we samen met allerlei stakeholders op het gebied van gemeentelijk cameratoezicht. Denk bijvoorbeeld aan samenwerking met verschillende organisaties tijdens grote evenementen en voetbalwedstrijden. Ook bij ontwikkelingen zoals de komst van een Afdeling Intensief Toezicht bij de Penitentiaire Inrichting (PI) Sittard wordt samengewerkt op het gebied van cameratoezicht met de PI Sittard. Daarnaast verzoeken ondernemers en inwoners regelmatig om (extra) cameratoezicht op specifieke plaatsen. Samen met de belanghebbende(n) wordt dan gekeken naar een passende oplossing. Daar waar de problematiek het noodzaakt en het juridisch kader het toelaat wordt (mobiel) cameratoezicht ingezet als onderdeel van de veiligheidsaanpak. Kortom, er wordt participatief samengewerkt met verschillende stakeholders in onze gemeente. Deze samenwerkingen leveren een waardevolle bijdrage aan een optimaal gemeentelijk cameratoezicht.