Petitie Jonge Democraten tegen handhaving I-criterium

22 jun 2016, 10:05 Nieuws
coffeeshops relax skunk sittard
De Jonge Democraten Limburg, een onafhankelijke progressief-liberale jongerenorganisatie die is verbonden aan D66, starten een petitie tegen de handhaving van het ingezetenencriterium in de gemeente Sittard-Geleen.
Sinds 1 juni worden buitenlandse klanten uit de coffeeshops geweerd. Omdat de Jonge Democraten vreesden dat de straatcriminaliteit daardoor zou toenemen stuurden zij eerder een open brief aan burgemeester Sjraar Cox waarin zij stelden dat hij "een lobbyist is voor de straatdealers en het veiligheidsgevoel onder zijn burgers te grabbel gooit".
De Jonge Democraten zijn van mening dat de veiligheidssituatie in Sittard daadwerkelijk verslechterd is sinds het ingezetenencriterium wordt gehandhaafd, gezien de vele politieacties in en rond het station. De jongeren vinden dat cannabis geheel gelegaliseerd moet worden, zodat de politie zich met echte criminaliteit bezig kan houden en de staat accijns kan heffen. De eerste stap is volgens hen de afschaffing van het ingezetenencriterium. "Aangezien Sjraar Cox en de lokale politici de veiligheid van de burgers niet kunnen waarborgen, moet de bevolking zelf maar laten horen dat dit zo niet langer kan," zo vinden de Jonge Democraten Limburg.
In samenwerking met de twee coffeeshops bij het station van Sittard openen de Jonge Democraten Limburg daarom een petitie om de politiek om aandacht te vragen.
Burgemeester Sjraar Cox en Paul de Rooij, politiechef Westelijke Mijnstreek, maken vandaag de bevindingen bekend inzake de handhaving van het Ingezetenencriterium per 1 juni jongstleden.