Petities voor natuurbehoud in en om de Schwienswei

06 apr 2021, 10:00 Nieuws
schwienswei hateboer
Op 31 maart sloot de online petitie voor natuurbehoud in en om natuurgebied de Schwienswei. De petitie werd bijna 2000 keer ondertekend.
De opstellers van de petitie - Vrienden van de Schwienswei - bieden de handtekeningen op donderdag 8 april aanstaande aan wethouder Pieter Meekels aan. Dat gebeurt coronaproof bij de Stadbroekermolen, gelegen aan de rand van het natuurgebied.
Volgens de petitie staat natuurgebied de Schwienswei onder druk door het voornemen van een investeerder en de gemeente om op het voormalige en nu al een paar jaar braakliggend en steeds verder verloederende terrein van het ESCS een vakantiepark te realiseren.
Volgens voorstanders wordt met de komst van het zogenaamde eco-leisurepark de toeristische aantrekkelijkheid van Sittard verbeterd en dat is goed voor de lokale economie. De komst van het park heeft verder als voordeel dat in dit deel van de stad een zwembad kan blijven bestaan. Op de Schwienswei zelf worden overigens geen vakantiewoningen gebouwd.
Tegenstanders verwachten dat door de komst van het vakantiepark meer drukte in de omgeving zal ontstaan en dat het natuurgebied er uiteindelijk zeker van te lijden zal hebben. Zij willen dan ook dat het natuurgebied wordt uitgebreid met het nu braakliggende voormalige ESCS-terrein.
Op 8 april wordt tevens een tweede petitie ten aanzien van het voornemen om een vakantiepark te vestigen op het voormalige ESCS-terein aangeboden. Dat is de door omwonenden uit de wijk De Baandert opgestelde en getekende petitie ‘Geen inspraak, geen vakantiepark’, die zo'n 600 ondertekenaars meekreeg.