Sittard-Geleen, 20-09-2012 | De pilotfase van SmartStores, het online etalageconcept waarmee winkeliers hun aanbiedingen kunnen promoten op smartphones van consumenten, verloopt uitstekend.
Sittard-Geleen, 20-09-2012 | De pilotfase van SmartStores, het online etalageconcept waarmee winkeliers hun aanbiedingen kunnen promoten op smartphones van consumenten, verloopt uitstekend.
Op dit moment is ongeveer tweevijfde van de winkeliers in de binnensteden van Geleen en Sittard bij SmartStores aangesloten, en hebben bijna 700 iPhone-bezitters de gratis App geïnstalleerd waarmee aanbiedingen van de aangesloten winkeliers kunnen worden bekeken en waarmee de coupons ter plekke kunnen worden verzilverd.
Toegevoegde waarde
Er zijn al verschillende Apps beschikbaar waarmee smartphone-bezitters aanbiedingen van winkeliers kunnen ontvangen.
Waarom dan nog SmartStores?
"In tegenstelling tot andere Apps biedt SmartStores veel toegevoegde waarde aan de ondernemer in de zin van flexibiliteit en data-analyse. Een winkelier kan eenvoudig aanbiedingen op het netwerk plaatsen of er van verwijderen op het moment dat hij dat wil. Verder ontvangen de aangesloten ondernemers waardevolle informatie zoals analyses van klantengedrag en statistieken", zegt Dimitry Hensgens van SmartStores.
Kosten voor de ondernemer
Een digitale etalage, die je zelf kunt inrichten volgens je eigen wensen en die ook nog eens een bron van informatie over het effect van je acties is: dat klinkt niet goedkoop.
Dimitry Hensgens: "Niets is minder waar. Pas wanneer er een conversie plaatsvindt worden er kosten in rekening gebracht aan de winkelier die zijn product via de App heeft verkocht: 25 eurocent per transactie. Dat is alles. En dat is - ook in deze tijd - voor winkeliers geen bedrag om wakker van te liggen. Het plaatsen van aanbiedingen door de winkeliers kost geen geld en ook de aansluiting bij SmartStores is gratis." Zijn collega Stephanie Stulens vult aan: "En daar komt nog bij dat tijdens de pilotfase er ook bij een conversie helemaal geen kosten in rekening worden gebracht aan de deelnemende winkeliers. De pilotfase duurt tot 1 november. Eind oktober is ook de Androidversie van de gratis App klaar, en dan kan iedereen met een smartphone de SmartStores App downloaden en gebruiken."
Pilotfase
De pilotfase is natuurlijk vooral gebruikt om de ontwikkelde software goed in de praktijk te kunnen testen en waar nodig nog verder te verfijnen. Er waren verrassend weinig problemen met de App. Wat soms wel eens misging was de exacte lokatiebepaling, waarbij van de technologie van Google gebruik wordt gemaakt. Omdat de klant letterlijk met de smartphone in de hand de aanbiedingscoupons in de winkel van de aanbiedende winkelier moet verzilveren, luistert de lokatiebepaling heel nauw. Soms ging dat niet helemaal goed en kon de coupon niet worden verzilverd. Dat probleem is inmiddels verholpen, de App werkt nu feilloos op elke lokatie.
Verdienmodel
De ontwikkelingskosten van de App en de kosten van de lancering ervan liggen ruim boven de ton. Om die terug te verdienen zijn heel veel conversies nodig. "Toen we met de realisatie van het SmartStores concept begonnen is er lang nagedacht over het verdienmodel. We vinden het erg belangrijk dat elke winkelier van SmartStores gebruik kan maken. Dat betekent dat je de drempel om in te stappen zo laag mogelijk moet houden. Uiteindelijk moeten we het hebben van de massa. Met Sittard-Geleen alleen redden we dat niet, maar daar gingen we ook niet van uit. Inmiddels hebben Roermond, Weert, Parkstad, Beek en Maastricht ook al heel duidelijk hun interesse voor SmartStores laten blijken. Vanaf 1 november zal ook de Android-versie van de App beschikbaar zijn. Dan gaat SmartStores zo snel mogelijk ook in deze gemeenten van start. Uiteindelijk willen we in heel Nederland operationeel zijn."