Podium Babel: Lezingen over Taal en de Limburgse identiteit

05 okt 2023, 14:00 Nieuws
podium babel odasingel walraven en rompen
Op zondag 15 oktober is er aandacht voor taal, de Limburgse identiteit en de samenhang tussen deze twee bij Podium Babel.
In dit kader wee sprekers: Frans Walraven (oud-voorzitter van Veldeke) en Kitty Jansen (cultreel antroploog en gespecialiseerd in Limburgse gebruiken en tradities). Paats: Odasingel 90, aanvang 11:00 uur. Entree: €5,-

Frans Walraven: Wat maakt taal een taal?

Ons dialect is een eigen taal die gerespecteerd dient te worden. Het is een onderdeel van onze cultuur waarover veel interessants te vertellen valt. Frans Walraven doet een boekje open.
Over de spreker:
Frans Walraven, oud-voorzitter van Veldeke en dialectkenner, is een van de samenstellers van Spelling 2003 voor de Limburse dialecten en een van de eindredacteuren van ’t Gruin Buikske van ’t Zittesj.

Kitty Jansen: Limburgse identiteit: hoe zit dat precies?

In haar lezing licht Kitty Jansen de constructie van de Limburgse identiteit toe. Aan de hand van identiteitsbepalende factoren zoals landschap, geschiedenis, politiek-sociale en economische ontwikkelingen en cultureel erfgoed (waaronder onze taal!) neemt zij het (zelf) beeld van de Limburger onder de loep. Hoe kwam dit beeld tot stand en wat is typisch Limburgs?
Over de spreker:Kitty Jansen- Rompen is cultureel antropoloog en heeft jarenlang onderzoek gedaan naar Limburgse gebruiken en tradities. Zij werkte als conservator in verschillende Limburgse musea en maakt in die hoedanigheid ook verschillende exposities over onderwerpen, waarbij de vraag: wat is typisch Limburgs? centraal stond. Momenteel werkt zij als interim directeur bij het Nederlands Mijnmuseum.