Poëzie-album Felix Rutten zonder poëzie

11 mei 2016, 14:10 Nieuws
overdracht album felix rutten sittard 11 mei 2016
U kent dat wel: soms ben je ergens naar op zoek en vind je iets totaal anders, waar je ook iets mee kunt. Met een duur woord heet dat serendipiteit.
Het overkwam Frits Speetjens na een verzoek van zijn vroegere buurtgenoot, klasgenoot én ambtsgenoot Chris Rutten - Spätgens is onder meer burgemeester van Oirschot geweest, Rutten van Breda - om zijn archief na te pluizen op oude foto's en knipsels over de buurt Walramstraat, Heinseweg, Overhovenerstraat en Linde.
Rutten schrijft regelmatig artikelen over lokale historie voor onder andere het Historisch Jaarboek van het Land van Zwentibold. Zijn bijdrage voor dit jaar betreft de ontwikkeling van de buurt rond Linde en Walramstraat. En dan ga je op zoek naar oude berichten en foto's. Hulp is daarbij natuurlijk welkom.
Tijdens zijn zoektocht voor Rutten kwam Speetjens weinig bruikbare zaken tegen, maar zijn oog viel wél op een poëzie-album. Op de eerste pagina daarvan prijkten de namen van Felix en Jules Rutten. De melding van die vondst leidde vervolgens tot een enthousiaste reactie van Chris Rutten, die nauw betrokken is geweest bij verschillende publicaties over de uit Sittard afkomstige dichter Felix Rutten.
"Ik vond het album tussen oude spullen van mijn moeder", zegt Speetjens. "Ik heb geen flauw idee hoe het album in haar bezit is gekomen."
Speetjens besloot het album te doneren aan het archief van Sittard-Geleen. De overdracht vond vandaag plaats bij museum De Domijnen. Burgemeester Sjraar Cox nam het naar schatting uit 1890 stammende album in ontvangst en droeg het vervolgens over aan stadsarchivaris Peer Boselie.

Jongens en een poëzie-album?

Het mag bijzonder worden genoemd dat twee broers een poëzie-album voerden, want een dergelijk album was toch vooral een 'meisjesding', waarin meest vriendinnetjes zoetsappige gedichtjes plaatsten, en dan liefst voorzien van een mooi poëzieplaatje.
Waarschijnlijk was het de broertjes Rutten enkel om die kleurrijke poëzieplaatjes te doen. Er valt op de namen Felix en Jules Rutten na namelijk geen enkel woord in het album te ontdekken, maar wel een verzameling van allerlei poëzieplaatjes.
Dichter Felix Rutten werd geboren op 13 juli 1882. Hij publiceerde zijn eerste verzen in 1905. Hij schreef zowel in het Nederlands als in het Sittards dialect. Rutten overleed op 22 december 1971 in Rome.
Op de foto, v.l.n.r.: stadsarchivaris Peer Boselie, Frits Speetjens en echtgenote, burgemeester Sjraar Cox en Chris Rutten.