De Nederlandse boekenmarkt dreigt voor een groot deel te verdampen als de grote keten Polare het uiteindelijk niet redt. Die vrees uitte commissaris Carel Bikkers vrijdag tijdens een emotionele persconferentie in Bussum.
Daar werd bekendgemaakt dat dinsdag surseance van betaling wordt aangevraagd voor Polare. Surseance is in veel gevallen de opmaat voor een faillissement.
Polare heeft met een vestiging in de Dominicanenkerk in Maastricht een van de mooiste boekenwinkels ter wereld. De winkels blijven in elk geval nog tot dinsdag gesloten.
Volgens Bikkers wordt het vooral voor kleinere schrijvers moeilijker om hun boeken nog gedrukt te krijgen. "De grote bedrijven zullen altijd kijken naar volume", legde hij uit. Polare heeft twintig winkels en een aantal outletfilialen.
De andere aanwezige commissaris, Cor Molenaar, wuifde de suggesties weg van boekhandelaren die de afgelopen week stelden dat Polare geen goede keten zou zijn en alleen maar grote titels zou verkopen. "Er werd geschreven over managers met krokodillenleren schoenen die niets om het vak zouden geven. Maar ik heb alleen goede, hardwerkende ondernemers gezien." Bikkers voegde daar wel aan toe 'dat met alleen hart voor het vak je het niet redt'. "Er moet marge gemaakt worden."
Volgens Bikkers is Polare 'Nederlands cultureel erfgoed'. Terwijl de banken, ING en ABN AMRO, hun uiterste best doen om dat te redden, werkte uiteindelijk 'de eigen familie' - de uitgeverijen en boekenleverancier CB - niet mee. "Ik ben daar zeer teleurgesteld over." Molenaar was zelfs 'misselijk' van de gang van zaken.
Polare had naar eigen zeggen een overeenkomst met investeerder Procures en de banken voor kwijtschelding van twee derde van de schuld. Het CB en de drie grote uitgeverijen lieten echter weten daarmee niet akkoord te gaan. "Terwijl bij een faillissement driehonderd procent minder opbrengst voor het CB resteert", rekende Bikkers voor.
Bikkers zegt alleen maar te kunnen gissen naar de beweegredenen van het CB om zich zo af te wenden van een van de belangrijkste partijen in de boekenwereld. "Misschien wil het steeds meer alleen logistiek bedrijf worden en pakketjes bezorgen in plaats van boeken?"
Door: Novum