Poppodium Volt per 1 januari 2018 onderdeel cultuurbedrijf De Domijnen

25 nov 2017, 13:56 Nieuws
a3m87v8mw7rmsx5fjn7q3x77g volt 2
Een van de voorstellen die tijdens de vergadering van de commissie CSSV (Cultuur, Sport, Stedelijke ontwikkeling en Volkshuisvesting) aan de orde kwamen was het opgaan van Poppodium Volt in cultuurbedrijf De Domijnen.
Volgens wethouder Lebens leidt opgaan van het poppodium in De Domijnen ertoe dat er geprofiteerd kan worden van synergievoordelen en dat de gemeente daardoor minder financieel risico loopt.
Hij wees op de schuld van ruim een half miljoen euro die het poppodium, dat tot nu toe nog onder de vleugels van Partners in Welzijn (PIW) valt, heeft opgebouwd. PIW gaat die schuld saneren en daarmee kan Volt per 1 januari 'schoon door de poort' over naar cultuurbedrijf De Domijnen.
Met het voorstel legt de wethouder een advies van LAgroup, dat in opdracht van de gemeente onderzoek deed naar de mogelijke toekomstscenario's voor Volt, naast zich neer. Volgens LAgroup is verzelfstandiging van Volt de beste garantie voor het realiseren van de gewenste popcultuur in de stad. Ook andere poppodia in het land zijn die mening toegedaan en dat geldt evenzeer voor de beroepskrachten en de vele vrijwilligers die zich inzetten voor Volt. Zij vrezen dat er een eenheidsworst ontstaat met steeds minder diversiteit in het aanbod. Zij zien zich politiek gesteund door de oppositiepartijen DNA, SP, GroenLinks, Lokaal Belang en de Stadspartij. CDA, GOB, PvdA en D66 scharen zich achter het voorstel om het poppodium onder te brengen bij De Domijnen.
Wat de opgebouwde schuld van een half miljoen euro betreft liet Jos Bessems van DNA weten dat dit verlies er niet was geweest wanneer Volt een ruimer budget had gehad, zodat de gestelde ambities waargemaakt hadden kunnen worden.
Frans Benders van GroenLinks beschuldigde de wethouder ervan dat hij informatie achter heeft gehouden en laakte het uitblijven van overleg met de gemeenteraad over dit dossier. Hij stelde dat hierdoor sprake is van een controversieel dossier en vroeg de commissie om alsnog de gelegenheid te baat te nemen om haar standpunt over de inhoud en het proces te formuleren.
Lebens weersprak de beschuldiging van GroenLinks dat er 'schimmige spelletjes' gespeeld zouden zijn en schetste het hele proces rond de besluitvorming in de tijd. De coalitie schaarde zich in haar geheel achter het voorstel om het poppodium onder te brengen in De Domijnen.
Daarop constateerde Benders dat het een trieste avond was voor de stad omdat het boek Poppodium Volt hiermee volgens hem gesloten wordt. Lebens wees op het succes van het Filmhuis, dat vroeger zelfstandig was en sinds het opgaan in De Domijnen een grote bloei doormaakt. Verder is de nieuwe bibliotheek in Ligne een van de 6 genomineerden voor de prijs Beste bibliotheek van Nederland. "Wat mij betreft gaat het boek Volt dan ook niet dicht. Het wordt overgedragen en er wordt begonnen aan een nieuw hoofdstuk".