Wie zondag de grote optocht van Sittard bezoekt kan het programmaboekje nu alvast bekijken op internet.
Het 5x11-jarige Optoch Kommitee Zitterd heeft dit jaar 9x11 nummers gereserveerd voor de optochtdeelnemers. Van die 99 nummers doen 21 nummers die niet mee voor de prijzen (bijzondere categorie zoals de Marottewagen en de Prinsenwagen en een viertal reservenummers en een negental muziekgezelschappen). Verder ziet u zondag 11 einzelgängers, 18 koppeltjes, 17 kleine groepen, 13 middelgrote groepen, 10 grote groepen, 5 middelgrote praalwagens en 4 grote praalwagens voorbij komen... en een nog onbekend aantal läöker, want ook die horen bij de optocht.
Sommige thema's komen 2 of 3 keer voor in de optocht, maar steeds verdeeld over verschillende categorieën. Dit jaar komen de läöker in de optocht, de verwikkelingen bij de Marotte , het gemis van een Vorst en de financiële problemen bij de gemeente als thema terug in drie verschillende categorieën. Er waren meer mensen met gelijkluidende thema's, maar het OKZ hanteert als regel dat een thema niet vaker dan drie keer in de optocht mag voorkomen.
De optocht vertrekt zondagmiddag om 12:55 uur vanaf het verkeerslicht aan de Putstraat en trekt via de Putstraat, Markt, Oude Markt, Kloosterplein, Deken Tijssenstraat, Ligne, Willie Hillenstraat, Rijksweg-Noord, Overhovenerstraat, Walramstraat, Parallelweg, Stationsdwarsstraat, Stationsstraat, Steenweg, Voorstad, Brandstraat en Limbrichterstraat naar de Markt , waar de optocht wordt ontbonden en waar ook de prijsuitreiking zal plaatsvinden.
Het OKZ hoopt door de langste route vanaf het station door de binnenstad naar de Markt als laatste te nemen, dat de lengte van eventuele gaten beperkt zal blijven. Maar men weet ook dat als er iets niet goed valt te regelen het wel het tempo van de optocht en de onderlinge aansluiting is. Daarvoor zitten er ook teveel verschillen in de deelnemers. Een harmonie marcheert graag lekker door, maar een einzelgänger, koppeltje of groep wil graag een spel opvoeren en zoekt interactie met het publiek. En dat kan weleens ophouden. En verder zijn er dan nog de praalwagens, die vaak met enige moeite bochten moeten nemen en langs allerlei obstakels moeten manoeuvreren. Wie een perfect vloeiend lopende optocht meent te mogen verwachten die zal worden teleurgesteld: dat zal nooit gebeuren. En ook met een gat meer of minder valt er volop te genieten. De deelnemers hebben er vaak maanden werk aan besteed en verdienen hoe dan ook het applaus van het publiek!