Protestactie van ouders tegen sluiting van BS De Tovertuin

19 apr 2017, 13:55 Nieuws
protest de tovertuin
Sittard-Geleen.nieuws.nl
Woensdagmiddag hielden ouders van kinderen van basisschool De Tovertuin een protestactie tegen het voornemen van scholenkoepel Kindante om de school na volgend schooljaar te sluiten.
De school ligt in de wijk Stadbroek. Volgens de ouders is het voor de ontwikkeling van deze wijk van groot belang dat er een school in de wijk ligt. Het College van Burgemeester en Wethouders heeft ook al haar zorgen geuit over het wegvallen van deze sociaal-maatschappelijk gezien zeker voor deze wijk zeer belangrijke voorziening en appelleert - tot op heden zonder succes - aan de maatschappelijke verantwoordelijkheid van de scholenkoepel. Bij het protest waren vanmiddag ook verschillende gemeenteraadsleden present die zich achter de ouders schaarden.
De Tovertuin telt momenteel 12 leerkrachten en 139 leerlingen. Waar landelijk het gemiddelde aantal leerlingen dat extra aandacht behoeft, bijvoorbeeld vanwege een taalachterstand, op 5,75% ligt is dat bij De Tovertuin met 53% bijna het tienvoudige. Het gaat dan niet alleen om kinderen van statushouders. De vrees bestaat dat deze kinderen straks de dupe worden van de sluiting. "Kindante zegt dan wel 'Het kind staat voorop en dus centraal', maar hier lijkt het toch vooral om de centen te gaan en niet om goed onderwijs in een wijk die volop in ontwikkeling is," meent Ed Huisinga, die samen met Mireille Zuiverloon de oudergeleding van de medezeggenschapsraad van De Tovertuin vormt.
Wat Ed en Mireille bijzonder dwarszit is dat het college van bestuur van Kindante het niet nodig vond om met de ouders in gesprek te gaan. "Het bestuur heeft alleen gesproken met de leerkrachten. De ouders hebben enkel contact gehad met een projectleider van Kindante. We willen als oudergeleding van de medezeggenschapsraad juist graag in gesprek met het bestuur van Kindante, maar daar houden ze de boot af. We voelen ons buitenspel gezet," aldus Mireille.
Volgens Kindante zou het aantal leerlingen van De Tovertuin onder de norm zitten. Kindante telt dan echter niet de leerlingen van de schakelklassen mee, die door kinderen van verschillende scholen uit de regio worden bezocht. Schakelklassen zijn onderwijsgroepen voor leerlingen binnen het basisonderwijs met een grote achterstand in de beheersing van de Nederlandse taal, die daardoor onder hun eigen niveau presteren. In de schakelklas krijgen leerlingen een periode intensief onderwijs gericht op het wegwerken van de taalachterstand.
Wanneer de leerlingen die in de schakelklassen zitten wel worden meegeteld dan zit De Tovertuin qua leerlingenaantal boven de norm. Men overweegt dan ook om juridische stappen te nemen wanneer Kindante beslist het voornemen tot sluiting uit te voeren.