Publieksacademies over vechtscheiding en familiebewind

12 aug 2016, 17:29 Nieuws
publieksacademie rechtbank limburg 2016
Rechtbank Limburg

Op dinsdag 6 september en woensdag 7 september 2016 organiseert rechtbank Limburg een Publieksacademie voor burgers. Met laagdrempelige lezingen in de Week van de Rechtspraak wil de rechtbank laten zien hoe rechters werken en tot beslissingen komen.

De eerste avond vindt plaats in Roermond en heeft als thema vechtscheiding . De tweede avond is in Maastricht en behandelt het onderwerp familiebewind . De avonden zijn bedoeld voor een breed publiek. Kennis van het recht is niet nodig om de avond te kunnen volgen.

Publieksacademie in Roermond over vechtscheiding

Wat doet het met een kind als de ouders er onderling niet uitkomen, de conflicten zo hoog oplopen en de scheiding verandert in een vechtscheiding?

Jaarlijks stoppen ongeveer 70.000 stellen met minderjarige kinderen hun relatie. Ongeveer 57.000 kinderen krijgen dan te maken met een echtscheiding van hun ouders. Geschat wordt dat op dit moment ongeveer 16.000 kinderen ernstig last hebben van zo’n scheiding. In veel van die gevallen is er sprake van een vechtscheiding.

  • Wat moet er geregeld worden bij een echtscheiding?
  • Wat is de positie van de kinderen?
  • Hoe kunnen ouders voorkomen dat het een vechtscheiding wordt?
  • Wat voor schade kan een vechtscheiding toebrengen aan een kind?
  • Wat gebeurt er op een zitting bij de rechtbank?

Dit zijn vragen die aan bod komen op dinsdagavond 6 september tijdens de Publieksacademie voor de Rechtspraak in het gerechtsgebouw in Roermond, Willem II Singel 67.

Tijdens deze avond - van 19:00 tot 21:00 uur - komen twee sprekers aan bod. Desiree Janssen, systeemtherapeut bij Zuyderland Geestelijke Gezondheidszorg, benadert de problematiek vooral vanuit het belang van het kind en wat een (v)echtscheiding met een kind doet, terwijl familie- en kinderrechter mr. Marlof Bregonje de gang van zaken op de rechtbank toelicht en uitlegt welke rol de rechter speelt bij echtscheidingszaken. Een panel van deskundigen gaat in op vragen van het publiek.

Publieksacademie in Maastricht over familiebewind

Mijn moeder is dement aan het worden en kan haar eigen zaken niet meer regelen. Waar moet ik als zoon op letten als ik haar bewindvoerder word?

Steeds meer mensen kunnen financieel niet meer voor zichzelf zorgen. Landelijk is in 6 jaar tijd het aantal bewindszaken verdubbeld tot 295.000 zaken in 2015. Een bewindvoerder wordt benoemd als iemand niet meer zelf mag beslissen over zijn financiën en bezittingen. In ongeveer 2/3 van de zaken is de bewindvoerder een familielid of vriend. Bewindvoerders worden in alle gevallen benoemd door de kantonrechter en ze moeten jaarlijks verantwoording afleggen aan de rechter.

  • Welke rol speelt de rechter bij bewindvoering?
  • Wat gebeurt er op de zitting?
  • Waar moet ik op letten als ik familiebewindvoerder word?
  • Waar hebben de familiebewindvoerders de rechter voor nodig?
  • Tegen welke problemen lopen de familiebewindvoerders aan?

Deze en andere vragen worden op woensdagavond 7 september behandeld tijdens de Publieksacademie voor de Rechtspraak in het gerechtsgebouw in Maastricht, Sint Annadal 1.

Tijdens deze avond - van 19:00 tot 21:00 uur - zijn twee sprekers aanwezig: rechter mr. Ellen Driessen gaat vooral in op wat Team Toezicht binnen de rechtbank doet en wat toezicht houden in de praktijk betekent en rechter mr. Mieke van Baal richt haar lezing vooral op het familiebewind. Een panel gaat in op vragen van het publiek.

Aanmelden?

Wilt u één van deze interessante avonden bijwonen? U bent van harte welkom. Het is niet de bedoeling om uw eventuele eigen problematiek te bespreken. Vragen stellen in algemene zin kan natuurlijk wel. U kunt zich aanmelden door een mail te sturen naar [email protected] met daarin uw naam, adres en telefoonnummer, het aantal personen en om welke avond het gaat. Let wel, er is een maximum aantal beschikbare plaatsen! Toegang is gratis.

Week van de Rechtspraak: tussen staat en straat

De Publieksacademies worden georganiseerd tijdens de jaarlijkse Week van de Rechtspraak. Een week waarin alle rechtbanken en gerechtshoven in Nederland extra aandacht geven aan activiteiten voor het publiek. Dit jaar is het thema ‘De rechter tussen staat en straat’. De Week van de Rechtspraak is van 5 tot en met 9 september 2016. Zie ook: www.weekvanderechtspraak.nl.