Raadsfractie D66 stelt vragen over afketsen gunning Huis aan de Markt

09 dec 2022, 18:00 Nieuws
huis aan de markt vroom en dreesman
De gemeenteraadsfractie van D66 heeft het college van B&W schriftelijk vragen gesteld naar aanleiding van het niet doorgaan van de gunning van het Huis aan de Markt.
Het Huis aan de Markt moet een representatieve ontmoetingsplek worden met een raadszaal voor multifunctioneel gebruik, grote en kleine vergaderruimten, die tevens als trouwlocatie moet dienen en waar ruimte is voor het Visit Zuid-Limburg met Experience Center.
De gunning ketste af vanwege een meer dan fikse overschrijding van het budget dat de gemeente voor realisatie van het project had uitgetrokken. Het ontwerp van Kaspro heeft een prijskaartje van 12 miljoen euro en het concept van CRA-vastgoed (het ontwerp met een verwijzing naar het oude stadhuis) kost 22 miljoen euro. Het College van B&W concludeerde daarmee dat beide aanbiedingen niet voldoen aan het door de Raad geraamde budget van ca. 7 miljoen euro en daardoor niet overeenkomen met de vastgestelde gunningsleidraad.
Daarmee is de aanbestedingsprocedure beëindigd en zijn de ontwerpen van beide consortia dus van de baan.
Het College van B&W noemt de ontstane situatie "uitermate teleurstellend" en spreekt van een "enorme worsteling om hieruit te komen". Voor de D66-fractie is dit aanleiding voor een veertiental vragen aan het college van B&W, "temeer omdat dit de tweede keer is dat er naar de mening van inwoners is gevraagd via een enquête inzake het Huis aan de Markt project en het hierbij specifieke eind-concepten van het ontwerp betrof. (2021 Mecanoo, 2022 Kaspro en CRA)."
De fractie wil onder meer graag zo snel mogelijk de resultaten weten van de enquête over de beide ontwerpen en ook wat daarmee wordt gedaan. Verder wil D66 graag uitleg over de manier waarop het aspect wonen wordt bekostigd binnen het totaalproject Huis aan de Markt en waarom het college van B&W via een raadsvoorstel wel een aanzienlijke kostenoverschrijding wil accepteren wat het project Glanerbrook betreft en dat niet doet voor de herontwikkeling van de oude
V&D-locatie.