Raadsfractie GroenLinks kritisch op afkondiging noodbevel

30 jan 2022, 8:00 Nieuws
boomklimmer sterrebos
Naar aanleiding van een door de gemeente Sittard-Geleen op 27 januari afgekondigd noodbevel stelt de raadsfractie van GroenLinks een aantal kritische vragen aan burgemeester Hans Verheijen .
Donderdagochtend wilden actievoerders van Extinction Rebellion en Red het Sterrebos bij het Sterrebos naar eigen zeggen “enkel een spandoek tegen de kap van het Sterrebos ophangen”. De actie werd voorkomen door politie en mobiele eenheid. Vervolgens werd een demonstratie aangekondigde bij de gemeente. Die werd in eerste instantie toegestaan, maar korte tijd later vaardigde burgemeester Verheijen een noodbevel uit, omdat de gemeente vreesde voor een blokkade van wegen rond VDL Nedcar.
Raadslid Math de Loo van de GroenLinks-fractie spreekt van een disproportionele ingreep, die in strijd is met het grondrecht van demonstratie. Hij wil onder meer weten waarom werd gekozen voor een noodbevel en niet voor een noodverordening. Ook vraagt hij hoe het is te rechtvaardigen, dat bij recente grote demonstraties, zoals onder andere bij de lichtjesoptochten in Sittard, van handhaving werd afgezien, terwijl bij een relatief kleine demonstratie zoals bij het Sterrebos groot machtsvertoon plaatsvond.
De burgemeester wees voor afgelopen vrijdag en zaterdag de doodlopende en verkeersluwe Mitsubishi Avenue aan als veilige locatie voor een demonstratie.