Het gezamenlijk persbericht van stadscarnavalsvereniging De Marotte Zitterd en de gemeente Sittard-Geleen over 't Kanon van 't Balkon heeft op social media het een en ander losgemaakt.
Op Facebook volgden schampere opmerkingen van een aantal lezers, onder meer over het feit dat er entree wordt geheven voor 't Kanon van 't Balkon (dat vroeger gratis te bezoeken was) en dat bezoekers van de indoorversie tijdens het Marotte-jubileum voorrang hebben bij het kopen van een kaartje voor de editie op de zaterdagavond voor carnaval. De negatieve opmerkingen zetten oud-prins en rascarnavalist Tom Janssen ertoe aan om een uitgebreide reactie op de negatieve commentaren op Facebook te plaatsen. "Mijn moeder zei nog: doe het nou niet", maar Tom deed het toch en oogst van tal van andere carnavalsvierders veel bijval.
Voor wie zijn reactie heeft gemist: u leest hem onverkort hieronder. Maar eerst nog een disclaimer vooraf: de organisatie van 't Kanon van 't Balkon benadrukt dat het absoluut geen verplichting is om tijdens het Marottejubileum naar de indoorversie te gaan om kaarten te kunnen kopen voor 't Kanon van 't Balkon dat op de zaterdag voor carnaval op de Markt wordt gehouden. Driekwart van alle beschikbare kaarten komt sowieso in de vrije verkoop.
Graag wil ik - als Sittardenaar, Carnavalsvierder, sponsor en vrijwilliger - een stukje achtergrond delen. Wellicht levert het nieuwe inzichten en begrip op. Zo niet, dan heb ik het tenminste geprobeerd.
Evenementen als ’t Kanon van ’t Balkon worden georganiseerd (organiseren is overigens een werkwoord, daar moet je tijd en energie in steken) door 'het volk' van Sittard. Dit zijn vele tientallen Sittardenaren die vele, vele, vele uren vrije tijd steken in het organiseren en mogelijk maken van verschillende evenementen die door zo veel mogelijk Sittardenaren en mensen uit de regio te bezoeken zijn en waarbij kwaliteit en veiligheid van het evenement (ook wettelijk) centraal staan.
Let wel: dit levert deze 'mafkezen' (de term die in een reactie op Facebook gebruikt werd) geen rooie rotcent op. Sterker nog: vele vrijwilligers zijn ook als sponsor of donateur verbonden aan deze evenementen. Het kost deze 'mafkezen' dus ook nog eens geldbedragen waarvan sommige reageerders achterover zouden slaan. Kortom: 'Iets meer' dan de prijs van een toegangskaartje, dat zonder deze ‘mafkezen’ nog een stuk duurder zou zijn. Er is geen enkel winstbejag of verdienmodel voor deze 'mafkezen'. Het Carnavalsfeestje (dat inmiddels enkele tonnen per jaar kost) moet simpelweg betaald worden, dus worden er - naast de sponsoring van 140 (!) lokale bedrijven - nog kaarten verkocht om de benodigde centjes bij elkaar te krijgen.
Na de (terechte) kritiek op de wijze van kaartverkoop vorig jaar, waarbij vele échte Carnavalsvierders (en daarmee bedoel ik niet de mensen met zelf meegebrachte drank en verkleed met - jawel - een tamboerijn) achter het net visten ten faveure van vele bezoekers die geen enkele zitting bijwoonden en ook geen Prinsuitroeping, geen Kènjeroptoch, geen Grote Optoch, geen 'Aope Hoes', geen Tröötekonkoer, geen 'Sjlachte' en geen Appelsienesjmiete. Die ook geen Maske Begrave, de Pappegey niet lezen en/of geen énkele andere activiteit die gelieerd is aan Carnaval bijwonen.
Weet je niet wat de genoemde events zijn? Bezoek ze eens. Dát is Carnaval, op geweldige wijze zélf in te vullen door er met een samen met jouw vriendengroep uitgewerkt idee naar toe te gaan én... ook nog eens geheel gratis te bezoeken!
Terug naar de kern: de échte Carnavalisten waren vorig jaar de dupe van de duizenden dagjesmensen (die uiteraard ook welkom zijn op het Kanon). Omdat deze échte Carnavalisten waarschijnlijk wel een bezoek aan het 13 x 11 Jaor Marotte Jubilei brengen, eind november, leek het de organisatie goed om hen te belonen voor deze loyaliteit. Omdat ze Carnavalist zijn én omdat ze de historie van De Marotte en Sittard koesteren. Dat zij een stukje voorrang krijgen op de 'dagjesmensen met tamboerijn en eigen drank' vind ik dan ook niet meer dan terecht.
Wil je dit ook? Bezoek het Marotte Jubilei! Je maakt meteen kennis met échte Vastelaovend. Georganiseerd door het volk... en voor het volk... wie dat dan ook moge zijn.
Ik hoop zó dat iedereen die dit bericht leest zich realiseert hoe de - misschien niet eens zo bedoelde - kritiek kan binnen komen bij de vrijwilligers die vele dagen per jaar verlof pakken van hun werk om evenementen te organiseren, vrije avonden met hun partner hiervoor inleveren, in de weekenden actief zijn, sponsoren werven, zieke inwoners bezoeken, wagens bouwen, muziek met teksten schrijven, in de stromende regen locaties staan op te bouwen of af te breken en ga zo maar door.
En dat doen zij écht niet voor zichzelf. Misschien doen ze dat zelfs wel voor jou.
Vastelaovend Same, Zitterd Allein. 💛💙