Reactie Gedeputeerde Staten van Limburg op Regeerakkoord kabinet Schoof

14 sep , 19:20 Nieuws
gouvernement maastricht
Met interesse heeft het college van Gedeputeerde Staten van Limburg kennisgenomen van het gepresenteerde Regeerprogramma van kabinet Schoof.
De voorgenomen plannen van de regering bevatten aanknopingspunten om in onze regio stappen te kunnen maken met grote thema’s als de verduurzaming van de industrie en de ontwikkeling van het landelijk gebied waarin de agrarische sector toekomst heeft. De oproep van Provincie Limburg om te komen tot maatwerk voor verduurzaming van het gehele chemiecluster Chemelot is door het kabinet overgenomen. De Provincie Limburg is blij dat het kabinet in dat kader investeert in de tijdige uitrol van de Delta Rhein Corridor en noodzakelijke verzwaring van het elektriciteitsnet. Limburg ziet daarnaast kansen om een aanzienlijke bijdrage te leveren aan de ambities van het kabinet in de versterking van de verdediging en de weerbaarheid van ons land.
Veel van de plannen van de Rijksoverheid vinden haar kracht en uitwerking in de regio. Het kabinet heeft daar in het regeerprogramma over het algemeen oog voor en doet ook de belofte om structurele samenwerking met de regio aan te gaan. Het kabinet wordt opgeroepen om snel samen met de Provincie te komen tot concrete acties en investeringen, waarmee de leefbaarheid in wijken en kernen, en de bestaanszekerheid van de inwoners kunnen versterken. De betaalbaarheid en bereikbaarheid van het openbaar vervoer verdient daarbij speciale aandacht. Provincie Limburg onderschrijft het belang dat het kabinet hecht aan het versterken van het beroepsonderwijs en zou graag zien dat initiatieven rond een 'leven lang ontwikkelen' deels met publiek geld worden gefinancierd.
Over de volle breedte geldt: het is zaak dat het niet bij plannen blijft, maar er daadwerkelijk meer huizen kunnen worden gebouwd, voldoende betaalbare energie beschikbaar is, het zorgaanbod op niveau blijft en middelen en maatregelen voor cultuur eerlijk over regio's worden verspreid. Het eigen coalitieakkoord Elke Limburger telt! laat zien welke ambities onze Provincie in dat kader heeft. De provincie geeft die graag samen met het kabinet nader vorm.