'Recht op vrije meningsuiting ingeperkt door burgemeester'

22 nov 2016, 00:03 Nieuws
img 4067
Met het verbinden van voorwaarden aan de manier waarop betogers tegen Zwarte Piet in Geleen mochten protesteren heeft burgemeester Sjraar Cox het grondrecht van vrije meningsuiting ingeperkt.
Dat is de mening die Dave Ensberg-Kleijkers maandagavond verkondigde in het programma Avondgasten van L1. Dave was in 2015 namens het CDA kandidaat voor een zetel in Provinciale Staten en viel op door zijn manier van campagne voeren. Zo trok hij als chocoprins mee in de reclame-optocht tijdens carnaval. Hij is actief tegen discriminatie en werkt als bestuurskundige in het onderwijs.
Volgens de Wet openbare manifestaties hoort de burgemeester enkel een locatie en tijdstip voor de demonstratie te bepalen en dient hij daarbij verder zorg te dragen voor het handhaven van de openbare orde en veiligheid, stelt Ensberg. Hij dient zich niet te bemoeien met de inhoud van de demonstratie. Dat deed hij echter wel door vooraf in een gesprek met de betogers te laten weten dat alleen positieve boodschappen mochten worden gebracht. Tijdens de demonstratie werden borden met uitingen als 'Zwarte Piet = racisme' en 'Stop Blackfacing' in beslag genomen. Amnesty International had zich eerder ook al negatief uitgelaten over de gang van zaken.
Een tegengeluid kwam van oud-burgemeester Ricardo Offermanns. Hij vond dat burgemeester Cox de zaak als een echte burgervader pragmatisch had aangepakt en dat de hele zaak veel te groot werd opgeblazen. "Het gaat om een kinderfeest", zei hij. Hij voegde eraan toe dat het erop lijkt dat het Sinterklaasfeest, dat altijd vreedzaam is verlopen, momenteel door sommigen wordt misbruikt om een heel andere discussie te voeren.