Rechter in Awacs-zaken: nieuw onderzoek nodig

06 sep 2017, 18:13 Nieuws
military 584021 1920 awacs na de start
Kan de geluidsoverlast van Awacs-toestellen kan worden gestopt en hebben omwonenden recht op schadevergoeding wegens jarenlange overlast?
De meervoudige kamer van de rechtbank Limburg heeft vandaag geoordeeld dat dit opnieuw moet worden onderzocht.

Waar gaat de zaak over?

Een grote groep omwonenden en de vereniging Stop Awacs Overlast legden twee zaken voor aan de rechtbank: een besluit van de minister van Defensie over geluidsmaatregelen en een afwijzing van de staatssecretaris van Infrastructuur en Milieu van een schadeclaim. Over beide kwesties deed de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in 2016 een belangrijke uitspraak. Zij vond dat de besluiten tekortschoten en gaf de minister en de staatssecretaris opdracht de zaak opnieuw te onderzoeken.

Besluiten voldoen niet aan opdracht

In de uitspraak van vandaag concludeert de rechtbank dat de nieuwe besluiten niet aan die opdracht voldoen. Zo wordt verwezen naar verouderde onderzoeken, is niet onderzocht wat extra isolatie van woningen kan opleveren en is de staatssecretaris, anders dan zij zelf stelt, wel degelijk steeds betrokken geweest bij beslissingen over het toestaan van de Awacs-vliegtuigen boven Nederlands grondgebied. Verder constateert de rechtbank dat de Awacs-vliegtuigen al jaren niet meer zijn toegestaan in Amerika en in de Europese burgerluchtvaart. De minister zal daarom moeten uitleggen waarom het niet mogelijk is in NAVO-verband voorwaarden te stellen over het type vliegtuigen dat wordt gebruikt.

Toelichting persrechter

Opnieuw onderzoek

De rechtbank begrijpt dat betrokkenen graag een eindoplossing willen, maar zij ziet geen andere mogelijkheid dan de zaak opnieuw terug te leggen bij de minister en de staatssecretaris. Zij zullen namelijk opnieuw moeten onderzoeken hoe het zit met de mogelijkheden voor beëindiging van de geluidsoverlast en het recht op een schadevergoeding.