Voor digibeten is het steeds ingewikkelder om in te loggen bij overheidsorganisaties als gemeenten en de Belastingdienst.
Beveiligingsmaatregelen worden opgeschroefd en daarom moeten Nederlanders vaker inloggen met bijvoorbeeld een wachtwoord én een code via sms of een speciale app. De Rekenkamer vreest dat een groeiende groep hierdoor geen toegang meer krijgt tot digitale overheidsdiensten, schrijft ze in een rapport.
De onderzoekers juichen toe dat de veiligheid bij het inloggen verbetert, maar vinden dat de overheid hierbij ook rekening moet houden met mensen die “minder digitaal vaardig zijn of ingewikkelde problemen hebben”.
Dat kan bijvoorbeeld door iemand anders te machtigen, zoals een dochter die handig is met computers. De mogelijkheden hiertoe zijn beperkt en dat moet beter volgens de Rekenkamer. Het is nu niet mogelijk om alle digitale overheidszaken aan een ander over te dragen. Burgers kunnen alleen eenmalig worden gemachtigd om in naam van iemand anders in te loggen. Mensen kunnen overigens vaak ook voor hulp terecht bij speciaal hiervoor ingerichte loketten in de bibliotheek.
Over het algemeen zijn de onderzoekers positief over de digitale manieren om in te loggen bij de overheid, namelijk DigiD voor burgers en eHerkenning voor bedrijven. Deze worden veel gebruikt en leveren ook veel tijdswinst op.