Samen graven naar Romeins verleden in Rimburg: ontdek de bijzondere vondsten! Een unieke samenwerking met 120 Duitse en Nederlandse vrijwilligers.
Op 25 en 26 mei 2024 gingen 120 enthousiaste inwoners uit Nederland en Duitsland samen op zoek naar het verleden van Rimburg. Het dorp dat aan beide kanten van de Worm ligt, is zo waardevol dat het aan weerszijden van de grens is beschermd als archeologisch monument. De vrijwilligers namen deel aan het bijzondere project "Rimburg gräbt/graaft!", een archeologisch onderzoek dat letterlijk over de grens ging. Wat bleek? Onder tuinen, grasvelden en openbare plekken schuilen de resten van een eeuwenoud Romeins straatdorp.
Burgemeester Richard de Boer (Landgraaf): "Het is bijzonder om te zien hoe geschiedenis mensen verbindt. Dat inwoners uit Nederland en Duitsland samen graven naar hun gedeelde verleden, maakt me trots. Dit project laat zien hoe waardevol grensoverstijgende samenwerking is – niet alleen voor de wetenschap, maar ook voor de gemeenschap."
Burgemeester Oliver Walther (Übach-Palenberg): "Rimburg gräbt/graaft! is een prachtig voorbeeld van hoe samenwerking grenzen overstijgt. Dankzij het enthousiasme van zoveel vrijwilligers brengen we niet alleen onze Romeinse geschiedenis tot leven, maar versterken we ook de band tussen onze buurgemeenten."
De vrijwilligers hielpen bij het graven van 11 proefputten in Rimburg-Landgraaf (NL) en Rimburg-Übach-Palenberg (D). Onder begeleiding van archeologen ontdekten ze onder andere sporen van middeleeuwse landbouw, Romeinse gebruiksvoorwerpen en zelfs stenen werktuigen uit de prehistorie. Veel van deze vondsten lagen diep verborgen onder een dikke laag leem, die door eeuwen van erosie op de hellingen van het Wormdal was afgezet. Dit betekent dat archeologische resten op deze plekken goed bewaard zijn gebleven, al zie je er bovengronds niets van.
Een belangrijk wetenschappelijk resultaat van het project is dat we nu beter weten waar het beschermde archeologische gebied precies ligt – en dat blijkt grotendeels te kloppen. Wat we tot nu toe níet wisten, is hoe dik de bovenste bodemlagen precies zijn. Dankzij het graafwerk weten we nu dat er een flinke laag jongere grond bovenop ligt. Daarin vonden we sporen van oude nederzettingen die vroeger op de hellingen van het Wormdal lagen.
Bijzonder was ook de herontdekking van een Romeins grafveld, waarvan al in 1970 twee graven waren gevonden bij werkzaamheden aan het riool. De vondsten van toen bleken nog op zolder opgeslagen te liggen en zijn nu overgedragen aan archeologen voor verder onderzoek. Dankzij dit project krijgt deze bijzondere plek opnieuw de aandacht die ze verdient.
Het project leverde niet alleen waardevolle kennis op, maar ook iets minstens even belangrijks: verbinding. Door samen te zoeken naar hun gedeelde geschiedenis, leerden buurtbewoners van beide kanten van de grens elkaar beter kennen. Zoals tijdens het eerdere ‘Heel Heerlen Graaft!’ leidde dat tot nieuwe vriendschappen – ontstaan in slechts een vierkante meter grond.
Een mooie samenwerking. Dit unieke project was mogelijk dankzij de samenwerking tussen Gemeente Landgraaf, Gemeente Übach-Palenberg, Regio Deal Parkstad Limburg, Via Belgica, LVR (Landschaftsverband Rheinland), Römerstrasse en Constructing The Limes.