In week 20 (15-21 mei 2023) daalde het aantal virusdeeltjes in het rioolwater met 48% ten opzichte van de week ervoor.
In de eerste 2 dagen van week 21 (22 - 23 mei) stabiliseerde het gemiddelde vooralsnog (-3%). In verband met een storing is er deze week geen update van de cijfers van Infectieradar . Het aantal nieuwe ziekenhuisopnames van patiënten met SARS-CoV-2 daalde (-38%) vergeleken met de week ervoor. Het aantal nieuwe patiënten met SARS-CoV-2 op de IC (intensive care) was al laag en bleef stabiel. Er waren 5 IC-opnames, waar dat de week ervoor 4 opnames waren. Het aantal ziekenhuisopnames is mogelijk vertekend door registratieachterstand vanwege de Pinksterdagen.
In het rioolwater werd in week 20, net als in voorgaande weken, de XBB.1.5 variant het meest gevonden. Daarnaast werden onder andere de XBB.1.9, XBB.1.16 en XBB.1.22 aangetroffen. In de kiemsurveillance
is XBB (inclusief XBB.1.5 en XXB.1.9) sinds week 7 verantwoordelijk voor de meeste besmettingen. Het aandeel van subvariant XBB.1.16 blijft vooralsnog beperkt. Er zijn nu geen aanwijzingen dat deze subvarianten ziekmakender zijn dan de eerdere omikronvarianten.
Sinds 16 september 2022 publiceert het coronadashboard de coronathermometer . De thermometer geeft aan hoe het staat met de druk op samenleving en zorg door het coronavirus. De coronathermometer is gebaseerd op de epidemiologische situatie en de duiding hiervan door het RIVM.
Het Responsteam van het RIVM adviseert coronathermometer: Stand 1. (Beperkte druk op zorgketen en samenleving.)