Sanering asbest voormalige steenfabriek Sint Rosa Sittard

16 jul , 12:00 Nieuws
asbest saneren
Het college van B&W heeft vorig jaar ingestemd met de aankoop van de voormalige steenfabriek St. Rosa aan de Lahrstraat in Sittard.
Eind april 2024 is een asbestinventarisatieonderzoek uitgevoerd bij de loods op dat terrein. Daaruit is gebleken dat er asbest aanwezig is in de loods. Om mogelijke gezondheidsrisico's te beperken zijn delen van de loods tijdelijk gesloten voor betreding en moet er binnenkort gesaneerd worden. Er is ook geadviseerd om het buitenterrein van de loods alleen te betreden als het strikt noodzakelijk is en om aanvullend onderzoek naar asbest in de bodem uit te voeren. Dit aanvullende onderzoek is momenteel in gang gezet en zal binnenkort plaatsvinden.
Het doel van de sanering is het zo snel als mogelijk verwijderen van het asbest. De sanering wordt uitgevoerd met behulp van een
zogenaamd werkprotocol, waardoor verstoring en beschadiging van de aanwezige natuurwaarden tot een minimum beperkt worden. Deze natuurwaarden zijn middels een Quickscan in kaart gebracht. Hieruit blijkt dat het gebied een leef- en/of foerageergebied is voor marterachtigen, een dassenfamilie, varenplanten en dat de loods gebruikt werd als roestplek voor een kerkuil. Noodzakelijke vervolgonderzoeken kunnen na sanering plaatsvinden.
De financiële impact van de sanering bedraagt € 611.000 en heeft een incidenteel karakter. Vooruitlopend op de besluitvorming over deze middelen bij de tweede programmarapportage (dd. november 2024), ziet de gemeente zich genoodzaakt om in kader van volksgezondheid de sanering zo snel mogelijk uit te voeren.
Omwonenden en de bredere omgeving worden per brief geïnformeerd over de aanwezigheid van asbest en de voorgenomen werkzaamheden. Rondom de locatie worden hekken geplaatst en bij de ingang van het terrein komen borden die duidelijk maken dat het terrein niet betreden mag worden vanwege de aanwezigheid van asbest.