Sint Rosaprocessie 2024 trok veel deelnemers

25 aug , 14:00 Nieuws
img 9965
De Sint Rosaprocessie trok dit jaar zeer veel processiegangers. De zaterdag geïnstalleerde monseigneur Van den Hout beleefde vandaag in Sittard zijn eerste publieke opreden als bisschop van bisdom Roermond.
Het zal ongetwijfeld bijgedragen hebben aan de grote opkomst van vandaag. Maar er waren meer bijzonderheden: in de processie werd een tweede reliek van Sint Rosa meegevoerd, dat een vaste plek krijgt in de Sint Rosakapel. Verder maakte het bisdom afgelopen week bekend dat de pontificale hoogmis en de processie bezocht zouden worden door twee in rechte lijn van de vader van Rosa afstammende familieleden.
De Sint Rosaprocessie is niet enkel een religieus gebeuren, maar ook anderszins een verbindend element in de Sittardse gemeenschap. De feestdag van de stadspatrones trekt jaarlijks tal van lokale 'expats' terug naar hun geboortestad: om het geloof, om oude banden aan te halen met Sittard en zeker om de eeuwenoude gelofte die Sittard in 1669 deed gestand te doen: jaarlijks ter ere van Sint Rosa een processie te houden, omdat de stad op haar voorspraak werd behoed voor een dysenterie-epidemie. Daarin heeft Sittard tot nu toe nog nooit verzaakt.
Bisschop monseigneur Van den Hout
Bisschop monseigneur Van den Hout