Sittard-Geleen bespaart ruim 32 miljoen liter water en voorkomt bijna 23.000 kg CO2-uitstoot dankzij lokale bakkers

18 mrt , 12:00 Nieuws
bakker brood
© Freep!k

In 2 maanden tijd hebben Bakkerij Mestrom en Natalie De Echte Bakker samen met Vers Voor Vandaag een flinke impact gemaakt bij het terugdringen van voedselverspilling.

Door overgebleven producten niet weg te gooien, maar een tweede kans te geven, is er al 32.112.500 liter water bespaard en 22.938 kg CO2-uitstoot voorkomen. Omgerekend betekent dit dat elke inwoner van Sittard-Geleen zo’n 1.733 glazen water heeft bespaard.

"Waarom zou je goed eten weggooien?"

Voedselverspilling is een groot probleem, terwijl veel producten aan het einde van de dag nog perfect eetbaar zijn. Roy Mestrom, eigenaar van Bakkerij Mestrom, ziet dagelijks hoe mooi en goed voedsel onnodig verloren gaat: "Als bakker doen we ons uiterste best om kwalitatief goed brood en gebak te maken. Dat zomaar weggooien voelt gewoon niet goed. Door samen te werken met Vers Voor Vandaag zorgen we ervoor dat ons ambacht gewaardeerd blijft én dat we minder verspillen. Een win-win voor iedereen."

Een simpele oplossing met grote impact

Door overgebleven producten tegen een gereduceerde prijs aan te bieden in verrassingspakketten, blijft goed voedsel behouden en worden zowel het milieu als de lokale economie ondersteund. Dit is precies waar Vers Voor Vandaag zich voor inzet. Joep Gommans, oprichter van Vers Voor Vandaag, benadrukt het belang van deze aanpak: "Jaarlijks verspillen we in Nederland 2 miljard kilo voedsel. Dat is gigantisch. Met Vers Voor Vandaag willen we laten zien dat het anders kan: we maken het voor verswinkels makkelijk om goed eten te redden en consumenten kunnen daar direct aan bijdragen. Dit is pas het begin – stel je voor wat we kunnen bereiken als nog meer bakkers, slagers en groenteboeren meedoen!"

Ruimte voor groei

De eerste resultaten laten zien wat er mogelijk is met slechts een paar deelnemende bakkers. Als meer verswinkels – zoals slagers, groenteboeren en kaaswinkels – in de regio zich hierbij aansluiten, kan de impact alleen maar groter worden. Niet alleen qua water- en CO2-besparing, maar ook in bewustwording rondom voedselverspilling en de waarde van lokaal ambacht.

Over Joep Gommans en Vers Voor Vandaag

Oprichter Joep Gommans groeide op tussen de geur van versgebakken brood en het geluid van draaiende bakkersovens in de bakkerij van zijn ouders. "Al van kinds af aan zag ik hoeveel voedsel er wordt weggegooid. Voor de meeste mensen is dat slechts een cijfertje of percentage. Maar voor mij was het altijd een werkelijk beeld van de hoeveelheid stapels kratten en vuilniszakken. Dat doet toch iets met je. Die bewustheid had ik dus al vanaf een jonge leeftijd," vertelt Gommans. Vers Voor Vandaag helpt lokale verswinkels hun lekkernijen die aan het einde van de dag onverkocht blijven te verkopen in verrassingspakketten, zodat goed eten niet onnodig verloren gaat.

De app is niet te vinden in de bekende appstores, maar is eenvoudig te installeren via www.versvoorvandaag.nl.