Sittard-Geleen blijft chemievrij in onderhoud openbare ruimte

28 dec 2020, 18:00 Nieuws
ursulinentuin overwoekerd fijn voor insecten
In de raadsvergadering van 11 en 12 november is naar aanleiding van de motie Blije Bijen uitgebreid gesproken over het gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen.
Het College van B&W van Sittard-Geleen heeft toen nogmaals aan de gemeenteraad bevestigd dat de gemeente voor onkruidbestrijding geen gebruik maakt van chemische bestrijdingsmiddelen.
Op 24 november 2020 heeft een gerechtelijke uitspraak een einde gemaakt aan het sinds 2016 geldende landelijk verbod op chemische bestrijdingsmiddelen bij onkruidbestrijding op verhardingen en beplantingen.
De Koninklijke Vereniging Stadswerk Nederland heeft samen met de Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners verbijsterd gereageerd op deze uitspraak en roept alle gemeenten in Nederland op om, ondanks het ontbreken van een landelijk verbod, lokaal geen chemische middelen te gaan gebruiken.
Het College van B&W steunt deze oproep en heeft dit inmiddels ook aangegeven bij Stadswerk. Daarmee wordt op de landelijke kaart, die door Stadswerk geactiveerd is, Sittard-Geleen zichtbaar als deelnemer aan deze oproep. Vanuit Sittard-Geleen worden in de huidige, maar ook in de nieuwe contracten geen chemische middelen meegenomen en deze worden ook niet toegepast door de eigen wijkteams.
Daarmee benadrukt het College zijn duurzaamheidsambities en levert het een bijdrage aan meer biodiversiteit, een beter bodemleven en een verhoging van de drinkwaterkwaliteit. In het kader van klimaatadaptatie is er blijvend aandacht voor alternatieve methodes en innovaties die toegepast kunnen worden.
De Koninklijke Vereniging Stadswerk Nederland en de Koninklijke Vereniging van Hoveniers en Groenvoorzieners roepen gemeenteraden op een motie in te dienen over het gebruik van bestrijdingsmiddelen. Gezien de koers die de raad heeft ingezet met de unaniem aan genomen motie Blije Bijen en de toezegging van het college dat wij geen chemische middelen gebruiken, is volgens het College het indienen van deze motie in Sittard-Geleen niet nodig.