Sittard-Geleen maakt Kaderbrief met Toekomstvisie

04 jun 2021, 8:00 Nieuws
toekomstvenster markt sittard
De Kaderbrief 2021 van Sittard-Geleen, 'Een venster op de Toekomst', is de eerste die is opgesteld met input van de inwoners van de stad.
Want de Toekomstvisie 2030 is de basis geweest bij het opstellen van deze Kaderbrief. In de Toekomstvisie 2030 zijn bouwstenen aangeleverd over hoe de stad er uit moet zien. Deze bouwstenen zijn vertaald naar de Kaderbrief. Daarbij is het uitgangspunt dat de financiën duurzaam op orde moeten zijn. De Kaderbrief wordt op 24 juni door de gemeenteraad behandeld, deze en volgende week zijn besprekingen in de Ronde.
In de Kaderbrief worden vijf ontwikkelpaden benoemd. Sittard-Geleen gaat, samen met veel partners, op weg naar onder meer:
  • Een gezonde, duurzame en veilige woon- en leefomgeving waarin iedereen mee doet en gezien wordt: Geleen Zuid;
  • een stadscentrum waar wonen, werken, winkelen en ontmoeten nauw verbonden is met enerzijds innovatie en circulariteit en anderzijds jong en oud: Geleen Centrum;
  • een historisch stadscentrum waar toerisme, ontmoeting, cultuur(historie) en groen nauw met elkaar verbonden wordt: Sittard Centrum;
  • een slimme wijk; klimaatadaptief, duurzaam en gezond met een open onderwijs en kennislandschap waar inwoners worden gestimuleerd en uitgedaagd: Sittard West;
  • een duurzaam, circulair, innovatief en ondernemend Sittard-Geleen met een bedrijfsleven in balans met de omgeving.

Doelgroep

In de Kaderbrief worden deze plannen verder toegelicht. Daarbij komt iedere doelgroep aan bod; jong en oud, in Sittard-Geleen geboren of hier komen wonen. Sittard-Geleen is een stad met oog voor inclusiviteit.
Om de ambities waar te kunnen maken, zijn financiële kaders opgesteld. Wethouder Judith Bühler (Financiën): "Als we willen investeren in de wensen van de inwoners van Sittard-Geleen zoals die in de Toekomstvisie naar voren komen, hebben we nu geen mogelijkheden om de lokale lasten te verlagen. We zien op termijn wel een aantal kansen voor extra financiële ruimte. Denk daarbij aan nieuwe financieringsstromen door subsidies, maar ook extra rijksmiddelen en uiteraard ook het maken van keuzes in bestaande activiteiten. Die plannen zijn echter nog niet concreet, waardoor we nu nog niet tegemoet kunnen komen aan de wens van de raad. Maar mijn streven is om de verlaging van de lokale lasten wel te realiseren, zodra daar ruimte voor is."

Rijksbeleid

De ontwikkeling van het financiële beeld is overigens sterk afhankelijk van het rijksbeleid met betrekking tot de uitkering uit het gemeentefonds en de extra middelen voor het sociaal domein. Over beide heeft het (demissionair) kabinet nog geen zekerheid gegeven.