Sittard-Geleen presenteert sluitende begroting voor 2025

26 sep , 18:00 Nieuws
calculator stadhuis sittard sluitende begroting
De gemeente Sittard-Geleen presenteert een sluitende begroting voor 2025. Ook in de jaren daarna kan Sittard-Geleen uitkijken naar sluitende begrotingscijfers.
Daarmee is Sittard-Geleen, vooral dankzij voorzichtig begroten in de afgelopen jaren, nu in staat om het ravijnjaar 2026 op te vangen. Dat staat in de begroting die het college aan de gemeenteraad aanbiedt. In de begroting staan de plannen van de gemeente voor het komende jaar en hoe die plannen betaald zullen worden.
In 2026 daalt de rijksbijdrage waardoor gemeenten minder middelen krijgen om hun taken uit te voeren. “Daardoor ontstond een situatie waarin wij als gemeente geconfronteerd werden met een ravijn waar we naartoe reden. Omdat we samen met de raad daar al een paar jaar op anticiperen hebben we tijdig bij kunnen sturen,” legt wethouder middelen Judith Bühler uit. “Wel moeten we waakzaam blijven. In 2028 verwachten we nu een bescheiden tekort. We hebben echter opties om dat op te vangen. En zoals het er nu uit ziet zonder te moeten bezuinigen.”
In de kadernota 2023 – 2026 is, ondanks het naderende ravijn, ruimte gemaakt voor een flinke tijdelijke impuls. Met een ambitieuze uitvoeringsagenda wordt deze bestuursperiode, ondanks onzekerheid in de financiën, met de inzet van incidentele middelen toch flink geïnvesteerd in een veerkrachtig Sittard-Geleen. Zo wordt de komende jaren geld uitgetrokken om de lokale lasten niet te laten stijgen voorbij indexering en zijn er investeringen in de centra en in het tegengaan van leegstand in de centra. Ruimtelijk wil men werken aan het realiseren van groene plekken en creëren van ruimte voor ontmoeting. Ook krijgen detailhandel en het MKB een impuls en wordt op gebied van veiligheid geïnvesteerd via de bekende ontwikkelpaden. Vidar zet binnen de bestaande middelen extra in op de ontwikkeling van talenten aan de hand van de leerwerklijnen.
“Ruimte voor nieuwe structurele investeringen is er nagenoeg niet,” herhaalt wethouder Bühler. “We rijden niet meer recht op het ravijn af. Maar ontwikkelingen bij het rijksbeleid kunnen ook nog negatief uitvallen. Het is daarom zaak om het stuur stevig in handen te blijven houden.” Daarnaast geeft wethouder Bühler aan dat de werkdruk binnen de organisatie op dit moment ook op een piek zit. “De uitvoeringskracht van de gemeentelijke organisatie blijft een aandachtspunt. De rek is op dit moment uit het ambtelijk apparaat, en extra taken kunnen niet worden opgevangen zonder keuzes.”

Lokale lasten

In de programmabegroting is ook goed geluisterd naar signalen uit de gemeenteraad. “Hoewel de ruimte beperkt is zien we toch kans om invulling te geven aan een aantal moties en wensen van de raad”, geeft wethouder Bühler aan. “In de begroting 2021 is besloten de OZB extra te verhogen om nieuw beleidskeuzes te betalen. De verhoging is echter afgelopen jaren telkens uitgesteld, Nu wordt voorgesteld deze extra verhoging definitief niet meer door te voeren.” Daarnaast wordt de hondenbelasting structureel met de helft tot kostendekkend niveau verlaagd.” Ook worden in deze begroting de parkeertarieven in Geleen-centrum verlaagd om zo aan te sluiten bij het actuele detailhandelsbeleid.