Sittard-Geleen speurt naar bijenmoordenaars

16 nov 2021, 12:00 Nieuws
aziatische hoornaar
In Born zijn aanvallen van Aziatische hoornaars op honingbijen vastgesteld. Ook in Sittard zijn Aziatische hoornaars waargenomen, zo meldt de Tuinman van Sittard-Geleen.
Daarom wordt nu naar de nesten van de Aziatische hoornaars gezocht, want zij zijn zeer gevaarlijk voor onze bijen. Hoornaars maken hun nesten doorgaans in bomen. Hun nesten zijn meestal ovaal van vorm en hebben de grootte van een basketbal.
De Aziatische hoornaar is groter dan een wesp en is donker van kleur. Het insect heeft een oranje bandje op zijn achterlijf en opvallend fel gele poten. Het is van belang het onderscheid te kennen tussen de inheemse hoornaar en de Aziatische, omdat de inheemse hoornaar een belangrijke insectenjager is die we niet moeten bestrijden om ons ecosysteem in balans te houden. De Aziatische hoornaar is een exoot die het vooral heeft voorzien op bijen en moet juist daarom wel bestreden worden. (Lees verder onder de foto.)
Om de nesten van de Aziatische hoornaars te vinden worden wiekpotten met een zoetig drankje en een lont erin opgehangen. Daar vliegen ze snel naar toe. Vanaf deze potten worden ze gemerkt om de vliegrichting en de vliegduur tot het nest te bepalen. Daarmee worden de nesten hopelijk snel gevonden.
Een Aziatische hoornaar bij jou in de buurt gezien? Bel of WhatsApp dan naar René Janssen via 0645454914 of via de website www.waarneming.nl .