Slimme regenton bij Streekboerderij Daniken

02 nov 2021, 8:00 Nieuws
regenton de diamant
Afgelopen week maakten bestuurder Josette Van Wersch van het Waterschap Limburg en wethouder Leon Geilen van de Gemeente Sittard-Geleen symbolische de eerste keer gebruik van een slimme regenton.
‘De Diamant’, zoals de geplaatste regenton van Studio Bas Sala heet, kan door middel van een smartphone bediend worden en is onderdeel van een netwerk dat is gekoppeld aan de lokale weersvoorspellingen.
Nadat de eerste gieter was gevuld werd het opgevangen water meteen gebruikt bij de aanplant van een nieuwe appelboom in de aangrenzende fruitweide.
In de gemeente Sittard-Geleen wordt samen met het Waterschap Limburg gewerkt aan klimaatadaptatie. Denk daarbij aan het project Corio Glana en aan de campagne Waterklaar. Hierdoor zijn er naast de slimme regenton op de streekboerderij sinds kort ook klimaat adaptieve voorzieningen, zoals een stukje waterdoorlatende verharding, een regenschutting en een regenton geplaatst, zodat bezoekers op een speelse manier zien en ervaren wat ze zelf als inwoners kunnen bijdragen en hoe ze anders en duurzamer kunnen omgaan met regenwater.
regenton de diamant uitleg