Sneak Peek 1 november Toon Hermans Theater Sittard - Artist in School

08 okt , 14:00 Nieuws
receptie van het gevoel joost milde
© Joost Milde
Theatermakers Rajja Gomes Iglesias & Judith Westbroek blikken terug op een jaar Artist in School-schap op het Graaf Huyn College in Geleen.

Artist in School

Wat gebeurt er als theatermakers structureel op een middelbare school aan de slag gaan? Kan dat het mentale welzijn van leerlingen verhogen? Het Laagland initieerde in 2022 samen met theatermakers Anoek Oostermeijer en Mees Walter en in samenwerking met VIA ZUID, talentontwikkeling in de podiumkunsten Limburg, het project Artist in School op het Graaf Huyn College in Geleen-Zuid om dit te onderzoeken.

Rajja Gomez Iglesias & Judith Westbroek 2023/2024

Rajja (26) en Judith (23) namen het stokje in 2023 van Anoek en Mees over. Ze studeerden beiden in 2023 af aan de Toneelacademie Maastricht. Rajja aan de opleiding regie, Judith aan de acteursopleiding. Ze maakten een gezamenlijk afstudeerproject: De Grote Kutshow, een muzikale, seksuele voorlichting voor jongeren gebaseerd op persoonlijke verhalen. Tijdens een try-out op het Graaf Huyn College maakten Judith en Rajja voor de eerste keer kennis met de school. Ook zij merkten dat leerlingen en personeel het moeilijk vinden om over emoties en moeilijke onderwerpen te praten. Rajja: “Voordat ik hier kwam had ik heel veel ideeën. Ik dacht: ik ga achter de leerlingen aan rennen met een megafoon, dingen door de intercom roepen, op tafels springen. Maar toen ik binnenkwam verstijfde ik helemaal. Ik was opeens weer vijftien en wilde gewoon cool gevonden worden. Dat was onze eerste kennismaking met de sfeer die heerst op school. Leerlingen willen vooral niet raar gevonden worden.”
Judith: “Maar we leerden dat we over dat ongemak heen konden stappen door te communiceren. We hebben het ongemak opgezocht bij De Grote Kutshow en lieten daarmee zien dat wij ons ook ongemakkelijk voelden. Daarna ontdooide het gesprek. Leerlingen stelden vragen en lieten merken dat zij zich herkenden in ons verhaal.”

Over de voorstelling op 1 november (Sneak Peek)

In deze afrondende presentatie blikken Rajja en Judith (of zoals een docent op het Graaf Huyn ze noemde: ‘die schaamteloze, alternatieve Noorderlingen’) terug op een heel schooljaar vol ervaringen, inzichten en verbindingen. Met enthousiasme, maar ook kloppende harten liepen ze tegen vragen aan als: Hoe verbind je je met iemand die totaal anders denkt dan jij? Waarom leer je op school wel hoe je wiskundesommen moet maken, maar niet hoe je een gezonde relatie met jezelf ontwikkelt? En hoe creëer je een inclusieve, open en liefdevolle sfeer waarin iedereen zich veilig voelt om zichzelf te zijn?
Via opeenvolgende theatrale interventies over talloze onderwerpen die ze vanuit de schoolgemeenschap opdiepten, baanden Rajja en Judith zich een weg door de gangen van het Graaf Huyn. Met als doel de leerlingen en het personeel met elkaar te verbinden en meer ruimte te creëren voor dat wat niet vaak besproken wordt maar zo ontzettend belangrijk is in het leven: je gevoel.
De voorstelling is niet alleen interessant voor theaterliefhebbers en het culturele veld, maar ook voor het onderwijs en andere opvoeders.
Partners
Artist in School is een artistiek onderzoek van Het Laagland naar een concept van Anoek Oostermeijer en Mees Walter in samenwerking met het Graaf Huyn College en VIA ZUID en met ondersteuning van de gemeente Sittard-Geleen.
Sneak Peek
Een Sneak Peek biedt gewoonlijk een voorproefje van de activiteiten van de talenten die VIA ZUID begeleidt. Maar deze keer betreft het dus een afronding. Een exclusieve blik achter de schermen van dit bijzonder project. Het publiek krijgt de kans om deelgenoot te worden van de zoektocht van de makers, om met hen in gesprek te gaan en inzicht te krijgen in het creatieve proces.