SP-fractie: College moet belofte waarmaken

01 okt 2015, 9:42 Nieuws
gemeentehuis geleen eind september 2015
De raadsfractie van de SP vindt dat het College van B&W burgers te weinig betrekt bij politieke besluitvormingstraject over de belangrijke thema's in deze stad.
In het College-akkoord zegt het stadsbestuur meer met de burger en de raad in debat te gaan en daarmee ruimte te geven om mee te denken. In de praktijk komt daar volgens de SP weinig van terecht.
Zo zijn dit jaar 13 van de 28 geplande commissievergaderingen niet doorgegaan, omdat er te weinig agendapunten waren. Daarmee is, zo stelt de SP, de burgerinspraak in de politieke arena bijna gehalveerd en wordt de kloof tussen burger en politiek steeds groter. Niet voor niets is de raadsvergadering herhaaldelijk verstoord door burgers, die zich niet gehoord voelen (escalerende burenruzie Guttecoven en de veiligheid 's avonds op de Markt in Geleen). Verder constateert de SP dat de voortgang van veel projecten vertraagd verloopt en dat het college intern besluiten neemt over lopende en nieuwe projecten.
Daarom dient de SP vandaag tijdens de raadsvergadering een motie in waarin ze het College oproept om de belofte in het College-akkoord waar te maken en stappen te gaan ondernemen om de burgers en de gemeenteraad serieus te betrekken bij de belangrijke thema's in Sittard-Geleen.
De SP stelt onder meer voor om aan het begin van alle commissievergaderingen een open inspreekmoment in te stellen, waarbij het ingebrachte onderwerp los mag staan van de agenda van de commissievergadering. Verder vindt de partij dat er een concreet plan van aanpak moet worden opgesteld over het verkleinen van de kloof tussen burgers en politiek. Dat plan moet op 1 januari 2016 klaar zijn.