St.-Rosamaand: Ontsnappen aan de hectiek van de dag

31 jul 2018, 9:06 Nieuws
sint rosa 1 augustus 2017 2
Augustus is nu al ruim drie eeuwen lang St.-Rosamaand in Sittard. Het St.-Rosacomité stelt zich tot taak de St.-Rosaviering in Sittard in stand te houden en te bevorderen.
Zij doet dit door onder andere de St.-Rosakapel en de kruiswegstaties en kapellen langs de Kollenberg te onderhouden. Mensen van ver 'ontsnappen hier regelmatig aan de hectiek van de dag' en doen zich de moeite om een lange reis af te leggen om St.-Rosa te vereren of te bedanken.
Er zijn meer mensen die dit doen, oud-Sittardenaren die op de zondag van St.-Rosa naar Sittard afreizen en deelnemen aan de processie en het St.-Rosafestival meevieren. Ook vanuit het Noord-Hollandse Heemskerk maakt iemand elk jaar tijd vrij om naar Sittard af te reizen.
Het is erg belangrijk om dit erfgoed in stand te houden en door te geven aan de volgende generatie.
Begin februari ontving het St.-Rosacomité een telefoontje uit Rotterdam. Martijn Kaag had zijn schoonvader en schoonbroer uit Lima (Peru) op bezoek die dolgraag een bezoek wilden brengen aan de St.-Rosa kapel in Sittard. Het St.-Rosacomité vond dit zo ontzettend bijzonder dat zij hiervoor alles in het werk hebben gesteld om de kapel te openen. Het werd een bijzondere ontmoeting zoals je hier verder kunt lezen.
Hoe heten jullie en waar komen jullie vandaan?
Alberto: "Mijn naam is Alberto Hung Yacarini". Peter: "Mijn naam is Peter Albame Hung. Wij wonen allebei in Lima, Peru".
Wat betekent St.-Rosa voor jullie?
Alberto: "Voor mij staat St.-Rosa symbool voor humaniteit. Zij staat voor een maximale expressie van liefde en solidariteit naar de mensheid toe en naar Jezus Christus en zijn leringen".
Peter: "Ik ben in mijn dagelijks leven bewust verbonden met mijn beschermheilige met als belangrijkste moment in het jaar de viering op 30 augustus".
Hoe zijn jullie in Sittard terecht gekomen? Wisten jullie dat hier een kapel ter ere van St.-Rosa is gebouwd?
Alberto: "Ik was 30 jaar geleden al in Sittard op bezoek. Tijdens een wandeling hoorde ik een verhaal over een Peruaanse heilige die een epidemie wist te stoppen. Tot mijn verbazing bleek zij de patroonheilige van Amerika en de Filipijnen te zijn".
Peter: "Ik wist toen al van het bestaan van de kapel ter ere van St.-Rosa af en het is een lang gekoesterde wens geweest deze te mogen bezoeken".
Zouden jullie volgend jaar naar Sittard willen/kunnen komen om de St.-Rosa processie bij te wonen?
Alberto en Peter: "Het zou een hele grote eer zijn om volgend jaar deel te mogen nemen aan de St.-Rosaprocessie.

Nieuwsgierig geworden?

Ervaar dan de unieke St.-Rosaprocessie op zondag 26 augustus
. Een prachtig begin van de St.-Rosazondag en het Rosafestival. Met om 09:30 uur een Pontificale Hoogmis in de St.-Michielskerk. Aansluitend trekt de traditionele St.-Rosaprocessie naar de St.-Rosakapel op de Kollenberg.
Het thema van dit jaar luidt: ‘Ontsnappen aan de hectiek van de dag'. Een verwijzing naar leeuw Asor die 80 jaar geleden tijdens de Pontificale Hoogmis de St.-Michielskerk binnenwandelde.
Woensdag 22 augustus:
Eine middig mit St.-Rosa. Verhalen & liedjes door René Haustermans om 14:30 uur in Oos Zittesj Hoes (gratis).
Meer informatie: www.sintrosasittard.nl
Tekst: St.-Rosacomité Sittard