Staatssecretaris Van Veldhoven wil experten conferentie over Tihange 2 en Doel 3

20 nov 2018, 8:00 Nieuws
tihange traumrune cc by sa 30 via wikimedia commons
© Traumrune [CC BY-SA 3.0] via Wikimedia Commons

Op maandagmiddag 19 november heeft in het gemeentehuis van Maastricht een gesprek plaatsgevonden over zorgen van burgers rond Tihange 2 en Doel 3.

Dat gebeurde op initiatief van staatssecretaris Van Velzen naar aanleiding van een eerdere briefwisseling met de VSTN. Aan dit constructieve gesprek werd deelgenomen door staatssecretaris Van Veldhoven, burgemeester Penn-te Strake van Maastricht en bestuursvoorzitter ANVS de heer Van den Heuvel enerzijds en de Vereniging Stop Tihange Nederland (VSTN) anderzijds.

van veldhoven in gesprek met vstn
Op de foto van links naar rechts: Van den Heuvel (ANVR); Van Veldhoven (staatssecretaris); Eduard Disch (VSTN); Jos Gulikers (VSTN); Ria Sandbrink (VSTN) en Penn-te Strake (burgemeester Maastricht)

Genoemde partijen zijn in gesprek gegaan over de ongerustheid van burgers in deze regio over het nog steeds in gebruik zijn van de kernreactoren Tihange 2 en Doel 3. De beide reactoren zijn al jaren punt van discussie als gevolg van de vele scheuren die gevonden zijn bij inspectie van de reactorvaten van T2 en D3. Met name het opnieuw opstarten na de ontdekking van deze scheuren heeft tot onbegrip geleid. Het niet verder (willen?) zoeken naar de werkelijke grondoorzaak heeft ook geleid tot de huidige niet beheerste productiesituatie. Een visie die door wetenschappers en ervaringsdeskundigen wordt gedeeld.

VSTN heeft betoogd dat het niet alleen deze scheuren zijn die een verder bedrijf van deze reactoren onacceptabel maken. Ook is door de voortgaande veroudering en de bijbehorende storingen en onvolkomenheden de grens van het toelaatbare ver overschreden.

Een en ander komt tot uiting in:

  • Betonrot
  • Een enorme stijging van het aantal storingen
  • Een toename van het aantal precursor voorvallen
  • Een niet compleet doorgevoerd ageing management programma
  • Een druktest voor de gebouwen, die niet volgens voorschrift is uitgevoerd.

Samenvattend heeft VSTN ervoor gepleit op basis van deze onvolkomenheden de Belgische regering, het FANC (Federaal Agentschap Nucleaire Controle) en Engie dringend te verzoeken deze reactoren acuut en definitief buiten werking te stellen. Een en ander is ook al vastgelegd in een motie (nr.189) die in 2017 door de Tweede Kamer is aangenomen. VSTN vindt het zeer ongewenst en verontrustend dat deze motie nog steeds niet ten uitvoer is gebracht en vraagt de staatssecretaris hier op korte termijn werk van te maken.

De staatsecretaris geeft aan geen juridische basis te hebben tot een dergelijk verzoek, maar zal een reactie geven op de uitvoering van genoemde motie.

Ook heeft VSTN aangegeven dat een aanpassing van het maatgevend scenario, op basis waarvan het risicoprofiel wordt bepaald, dringend noodzakelijk is. Het komt niet overeen met de feitelijke bevindingen zoals in bovenstaande aangegeven en de kernrampen die zich de laatste jaren wereldwijd hebben voorgedaan.

Tot slot heeft VSTN de staatssecretaris gevraagd België te wijzen op de mogelijkheden om een eventueel tekort aan energie aan te vullen na sluiting van de reactoren T2 en D3. Een en ander is uitgewerkt in het BET rapport, waarbij Nederland een belangrijke rol kan spelen o.a. door het leveren van energie door de Clauscentrale nabij Maasbracht in Limburg.

De staatssecretaris heeft aangegeven op al deze punten een reactie te willen geven. Zij deelt echter nog niet de mening van VSTN dat sluiting van de kerncentrales onvermijdelijk is. Om hierin duidelijkheid te creëren, geeft ze de ANVS opdracht een internationale experten conferentie te organiseren, waarin FANC-België, RSK-Duitsland en de ANVS-Nederland in dialoog gaan met wetenschappers en ervaringsdeskundigen die vanuit VSTN worden benoemd.

VSTN heeft aangedrongen op spoed, aangezien het niet langer verantwoord is om de veiligheid van vele Nederlanders zo in de waagschaal te zetten.