Stadspartij wil prioriteit voor groenonderhoud en afvalbeleid

09 sep 2020, 20:10 Nieuws
onkruid in de stad
Omwille van bezuinigingen schroefde het gemeentebestuur van Sittard-Geleen het onderhoudsniveau van de openbare ruimte in delen van de stad de afgelopen jaren terug naar het laagste niveau.
De Stadspartij wil nu dat het College van B&W in de komende begrotingsbesprekingen weer meer prioriteit geeft aan het groenonderhoud en het afvalbeleid.
In een brief aan het College van B&W laat de raadsfractie weten blij te zijn met de voortvarende aanpak van een aantal dossiers, maar zij constateert tegelijkertijd dat dit wel behoorlijk ten koste is gegaan van het groenonderhoud in de openbare ruimte en het afvalbeleid. En daar wordt door de inwoners stevig over geklaagd. "Het onderhoud van de openbare ruimte is het grootste en meest zichtbare probleem binnen onze gemeente volgens onze inwoners en hun roep om dat aan te pakken wordt steeds luider," zo valt in het schrijven van de Stadspartij te lezen.
Op tal van plekken in de gemeente tiert het onkruid welig en daartussen waait zwerfafval rond. Een aantal gemeentewerkers heeft er een dagtaak aan om langs de wegen gedumpt afval en afval dat is bijgeplaatst bij ondergronds inzamelingscontainers op te ruimen. En dat gaat dan weer ten koste van het groenonderhoud.
Ondanks alle leuke initiatieven van groepen inwoners die samen het zwerfafval opruimen, de bloemperkjes in hun straat opleuken en de hagen snoeien blijft het volgens de Stadspartij water naar de zee dragen. Dat moet nodig veranderen.
De Stadspartij wil het afvalbeleid aanpakken door bijvoorbeeld herinvoering van de strippenkaart, waarmee men in het verleden grof afval gratis kon wegbrengen, of zoals in sommige andere gemeenten, een aantal keer per jaar gratis het grof huisafval op te halen bij de mensen aan huis.
"We zijn druk doende met een toekomstvisie, willen het toerisme in onze Euregionaal liggende gemeente stimuleren, onderzoeken hoe we meer jonge gezinnen naar Sittard-Geleen kunnen trekken en willen als College en Raad laten zien dat we onze inwoners serieus nemen. Het beeld dat Sittard-Geleen nu uitstraalt nodigt echter niet uit. Toeristen willen geen dagje uit in een vervuilde stad, nieuwe gezinnen gaan niet op zoek naar een woning in een slecht onderhouden onaantrekkelijke omgeving en onze inwoners willen dat hun nette voortuin in een straat met fatsoenlijk onderhouden onkruidvrije groenvoorzieningen zonder zwerfafval ligt."
Bij het opstellen van de begroting moeten keuzes worden gemaakt. Wat de Stadspartij betreft hoort nu voorrang te worden gegeven aan het onderhoud van de openbare ruimte, lees groenonderhoud en afvalbeleid. "Dat is de meest dringende vraag van de bewoners die telkens blijft terugkomen." Volgens de Stadspartij is het dan best uit te leggen dat andere zaken wat langer op zich laten wachten.
afvalbijplaatsen bij ogi kleine steeg maart 2019 1
Wekelijks wordt er afval gedumpt in 't Sjteegske in Sittard