Steeds meer Nederlanders gebruiken in het dagelijks leven AI

22 jan , 11:10 Nieuws
laptop
CC0 via Pexels

In 2024 heeft kunstmatige intelligentie (AI) een aanzienlijke impact op het dagelijks leven van Nederlanders gehad.

Volgens recent onderzoek maakte, in 2024, 23,4% van de Nederlandse bevolking van 12 jaar en ouder gebruik van AI-tools zoals ChatGPT voor het bewerken van teksten, video's of afbeeldingen.

Leeftijd en opleidingsniveau

De adoptie van AI-technologie varieert sterk per leeftijdsgroep. Jongvolwassenen tussen 18 en 25 jaar zijn de meest actieve gebruikers. Bijna de helft (48,7%) van de mensen in deze leeftijdscategorie zet AI-tools in. Ook de leeftijdsgroep van 25 tot 35 jaar toont een hoog gebruikspercentage van 41,5%. Daarentegen maken 75-plussers het minst gebruik van deze technologie, met slechts 1,3% adoptie.

Opleidingsniveau speelt ook een belangrijke rol. Hoogopgeleiden met een hbo- of wo-diploma gebruiken AI-tools het vaakst (34%), terwijl dit percentage lager ligt bij mensen met een havo-, vwo- of mbo-diploma (19%) en degenen met basisonderwijs of een vmbo-diploma (16%).

## Slimme apparaten 

Naast AI-tools zien we ook een toename in het gebruik van slimme apparaten. In 2024 had 89% van de Nederlanders één of meer slimme apparaten in huis, een stijging ten opzichte van de 81% in 2020. Populaire apparaten zijn smart tv's (63%), slimme meters (61%), en virtuele assistenten (43%).

Uitdagingen en zorgen

Ondanks de groeiende populariteit ervaart 17% van de gebruikers problemen bij het installeren of instellen van slimme apparaten. Bovendien heeft 4% te maken gehad met beveiligings- of privacyproblemen. Van de niet-gebruikers geeft 83% aan geen behoefte te hebben aan slimme apparaten, terwijl ongeveer 20% zorgen uit over privacy, beveiliging of hoge kosten.

Nu rijst de vraag of deze zorgen terecht zijn. Vaak is het meer de onwetendheid die tot zorgen leidt. Over het algemeen heeft de EU zeer strenge regelgeving omtrent privacy. Hierdoor moeten bedrijven aan strenge eisen voldoen om hun product te mogen lanceren op de Europese markt. Wat dat betreft zijn de zorgen rondom privacy en AI soms een tikkeltje overtrokken.

Steeds meer mogelijk met AI

Buiten de slimme apparaten zijn er vandaag de dag steeds meer mogelijkheden om AI in te zetten. Zo kun je steeds eenvoudiger (en vaak gratis) gebruik maken van AI-tools. Met deze AI-tools kun je vaak repeterende of simpele taken, in je dagelijks leven, laten uitvoeren. Dit kan bijzonder prettig zijn in je werk bijvoorbeeld.